Allikad, mis aitavad sul leida oma kutsumuse

Copy
Foto: Shutterstock

Edu Akadeemia juhi Roland Tokko ja raamatu koolitajast kaasautori Harald Lepisku sulest ilmunud raamat «Minu elu kutse» on teos, mille tahad võtta kaasa puhkusele, et teha üks korralik kirehooldus, et muuta enda praegune töö tähendusrikkamaks või leida täiesti uus suund elus. Mõlemad mehed usuvad ja rõhutavad oma teosega, et meis kõigis on peidus meeletu potentsiaal.

Selles artiklis jagame sinuga Rolandi ja Haraldi mõtteid nende uuest raamatust «Minu elu kutse», kus mehed jagavad kogemust ja teadmist, mis aitab sul oma annetes selgusele jõuda.

Raamatu «Minu elu kutse» virtuaalne esitlus.
Raamatu «Minu elu kutse» virtuaalne esitlus. Foto: Kersti Niglas

«Kui kuulan inimeste lugusid sellest, kuidas nemad oma kutsumuse leidsid, siis väga tihti on see juhtunud juhuslikult. Nad on proovinud mõnda uut tegevust ning leidnud, et see just ongi see, mida nad elus tegema peavad,» on kirjas raamatus «Minu elu kutse». «Tehes midagi, mida sa varem teinud ei ole, võid leida selle, mida sa varem leidnud ei ole.»

Siin on mõned näited allikatest, mis võivad aidata sul oma kutsumuse leidmise teekonnal edasi liikuda.

Lähedased ja kolleegid

Küsi inimestelt, kes sind hästi tunnevad, mida sa nende arvates kõige paremini teha oskad. Kas nad on mõelnud, et sinust võiks saada päris hea pagar, kinnisvaramaakler, turundaja, massöör, laulja, kes iganes? Kui nad annavad sulle siirast ja ausat tagasisidet, võid saada häid suuniseid, millega edasi tegeleda.

Kui keegi tunnustab sind, siis kirjuta üles, mille eest. «Minul on selle dokumendi nimeks «Rõõmu varamu» ja kui keegi mulle kirjutab ja tunnustab või tänab mõne koolituskogemuse või video eest, siis kirjutan selle alati üles. Esmane efekt on lihtsalt positiivne kinnitus, et minu töö läheb inimestele korda, spetsiifilisemad tagasiside andjad toovad ka välja, mis neid täpselt selle kogemuse juures inspireeris. See annab mulle oma tugevustest hea pildi,» räägib Roland Tokko.

Mentorid

Kui tahad kiiremini edasi liikuda, siis leia inimesed, kes on sel alal sinust paremad ja kogenumad ning loo nendega kontakt. Austa neid ja nende aega ning küsi konkreetseid küsimusi, milles soovid selgust saada. Kui tundub, et mõlema osapoole jaoks suhtlemine sobib ja vestlused on mõlema jaoks huvitavad, alles siis uuri, kas ta oleks nõus sinu mentoriks hakkama.

«Kas peaksid tegema täpselt nõnda nagu mentor ütleb? Mitte pimesi. Üks mentor ettevõtjate mentorklubis ütles toredalt: «50% sellest, mida ma räägin on puhas kuld ja 50% on täielik jama. Sina pead otsustama, mis on mis.» See tabab hästi mentorluse olemust: mentor võib aidata sul valikuid teha, aga sina ise vastutad tulemuste eest,» selgitab Tokko. «Põhimõtteliselt võib iga inimene, kellelt on midagi õppida, sinu mentor olla. Võib-olla vaatasid oma eeskujuks oleva inimese videoloengut ja lugesid raamatut ning analüüsid nüüd kuuldut ja loetut? Nii võib mõni edukas inimene sulle mentor olla ka kaudselt.»

Elumuutvad raamatud

Head raamatud avavad meile uued perspektiivid. «Anu Reiljan, minu ettevõtluse õppejõud Tartu Ülikoolis, laenas mulle kaks raamatut. Tony Schwartsi ja Jim Loehri «Täiusliku pühendumuse jõud» avas minu silmad ja muutis arusaama ajajuhtimisest, näidates, et mitte aja, vaid energia juhtimine tagab täiusliku tegutsemise, tervise, õnne ja tasakaalu. Kuna see mõtteviis on saatnud mind kogu hilisema elu, võib öelda et tegu on minu jaoks elumuutva raamatuga,» soovitab «Minu elu kutse» autor.

Harjumused ja rituaalid

Kui tahame heas füüsilises vormis olla, ei piisa ühekordsest jõusaalis käimisest, ühest tervislikust lõunast ning ühest hea ja pika unega ööst. Tervise hoidmine on pidev protsess. Miski on elumuutev siis, kui see paneb meid järjepidevalt teistmoodi käituma. Harjumused vormivad meie elu.

Positiivsed harjumused, mis meid eesmärgini viivad, on näiteks igaõhtune päeviku pidamine, et mõista, mida me päeva jooksul enda kohta õppisime; raamatute lugemine ja igapäevane vaikuseminuti(te) pidamine, mille jooksul oleme lihtsalt hetkes kohal, ei mõtle millelegi.

Väärtused

Mõnikord on asjade tegemise viis olulisem sellest, mida me teeme. «Olen teinud harjutust, kus pidin kirjutama oma põhimõtete manifesti – mis on minu meelest elus oluline, kuidas asjad peaksid käima ja kuidas tuleb käituda,» räägib Tokko. «Seadsin endale eesmärgiks panna kirja sama arv põhimõtteid, kui mul on eluaastaid. Nende hulgast sain valida mõned, mida järgin iga päev.»

Toetavad inimesed

Toetavad inimesed suurendavad sinu usku, et unistus on võimalik ja selle nimel tasub tegutseda. Kui otsid oma äriideele konstruktiivset kriitikat, siis aruta seda isa või vanaisaga. Kui otsid välist kinnitust oma ilusale unistusele, siis kasuta ema ja vanaema tingimusteta armastuse jõudu. Aga võib olla ka vastupidi.

Keegi ei tohiks teiste unistusi tappa. Võime üksteisele nõu anda, mida oleks meie arvates vaja teha, et unistus täide läheks, ent kes oleme meie, et võtta elu kellegi teise unistuselt! Kui need pole määratud täide minema, siis surevad need elluviimise raskustes unistaja enda sees.

Inimesed, kes on leidnud oma kutsumuse

«Mind inspireerivad inimesed, kes on leidnud selle oma asja ja teevad seda pühendumusega, omas elemendis olles. Põnev on kuulata nende lugusid sellest, kuidas nad oma kutsumuse leidsid,» räägib Tokko.

Harjutus, kuidas leida oma elu kutse

  • Tee nimekiri kõigist tegevustest, mis sulle lapsepõlves rõõmu pakkusid. Hoia nimekiri avatuna ja kui mõni tegevus veel meenub, lisa juurde.
  • Küsi vanematelt ja tollastelt sõpradelt, mida tehes olid sa täiesti n-ö omas elemendis?
  • Kui kohtad kedagi, kes pühendunult ja hästi oma asja ajab, siis uuri, kuidas ta oma kutsumuse leidis. Lisaks olulisele vestlusele on see tore võimalus teineteist tundma õppida.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles