Rahvusraamatukogu kasutusaktiivsus püsis aprillis väga kõrge

Copy
Eesti Rahvusraamatukogu raamatuhoidla.
Eesti Rahvusraamatukogu raamatuhoidla. Foto: Eero Vabamägi

Aprillikuuga registreeris ennast Rahvusraamatukogu kasutajaks 1051 inimest, mis on 82 protsenti rohkem kui möödunud aasta samal ajal. Tavalisest märksa aktiivsem lugejaks registreerimine algas juba eriolukorra alguses – märtsis registreeris ennast Rahvusraamatukogu lugejaks 66 protsenti rohkem inimesi kui mullu.  

Lugejaks registreerimise kõrge aktiivsus on seotud nii raamatukogu pakutavate digitaalsete võimaluste kasutamisega kui ka suure tõenäosusega laiendatud kontaktivabade laenutusvõimalustega. Aprillis laenutati Rahvusraamatukogust päevas üle 40 protsendi rohkem raamatuid kui tavaliselt – keskmiselt 206 tavalise 143 asemel. 

Märtsi lõpus avatud uued teenused 

Alates üle-eelmisest nädalast saab Rahvusraamatukogust laenatud teoseid tellida Omniva pakiautomaatidesse üle kogu Eesti. Pilootprojekt laiendab nende inimeste juurdepääsu Rahvusraamatukogu teostele, kes elavad kaugel või ei saa mingil põhjusel kohapeale laenutatud raamatutele järele tulla.  

Eelmisel nädalal käivitas raamatukogu ka personaalse videonõustamise, mis on mõeldud õppuritele, teadlastele ja teistele, kes soovivad professionaalset abi erialase info otsimisel. Varem pakuti personaalset infonõustamist vaid raamatukogus kohapeal. Samuti rakendas raamatukogu veebipõhise videoteeninduse, kus saab vastuseid igapäevastele küsimustele.

Inimkontaktivaba laenutus jätkub      

Rahvusraamatukogu on inimkontaktivaba laenutusteenust pakkunud seitse nädalat. Kontaktivabalt saab tellida raamatuid kahel viisil – e-kataloogi ESTER kaudu või võttes raamatukoguga otse ühendust e-maili või telefoni teel. Eriolukorra jooksul saab laenata ka neid lugemissaalides asuvaid raamatuid ja noote, mis e-kataloogis ESTER on staatusega «kohalkasutus».    

Tellitud raamatud saab lisaks värskelt avanenud postipakiteenusele ööpäevaringselt kätte ka peaukse kõrval asuvast elektroonilisest Raamatukapist. Samuti raamatukogu fuajeest tööpäevadel kella 12-17.   

Ligipääs andmebaasidele   

Rahvusraamatukogu digiraalarhiivi DIGARi kasutus on eriolukorra kestel kasvanud enam kui poole võrra. DIGARist leiab nii raamatuid, kaarte, noote, fotosid, postkaarte, plakateid, illustratsioone kui ka audioraamatuid ja muusikafaile, samuti vanemaid ajakirju –www.digar.ee.  

Rahvusraamatukogu pakub kriisiga seoses registreeritud lugejatele interneti kaudu juurdepääsu kuni 40le litsentsiandmebaasile erinevatest valdkondadest, millest osa on varem olnud Eesti tarbijale suletud. Populaarsed andmebaasid on näiteks rahvusvaheliste ajalehtede ja ajakirjade platvorm PressReader ning klassikalise muusika voogedastus-teenus MediciTV.    

Need ja paljud muud andmebaasid on ligipääsetavad kasutades Rahvusraamatukogu otsinguportaali ning e-kataloogi ESTER.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles