Kas mäletad Scarlett O’Hara kardinatest tehtud kleiti? Tegelikult oleks see pidanud ta tapma

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Kõik, kes on lugenud Margaret Mitchelli kirjandusklassikasse kuuluvat teost «Tuulest viidud», mäletavad ilmselt Scarlett O’Hara smaragdrohelist kleiti, mille ta omale kardinatest õmbles, et linna minna ja Rhett Butlerit võluda. Nüüd on kirjanik Chuck Palahniuk toonud ajaloost välja fakti, mis selle ikoonilise kleidi võimalikkuse kahtluse alla seab.

Jaanuaris ilmunud raamatus «Consider This» kirjutab Chuck Palahniuk, et tol ajastul oli sügavroheline väga populaarne värv, mida sisekujunduses sageli kasutati. Smaragdrohelistes tubades oli vähem probleeme kärbeste, kirpude ja ämblikega ning aknaid sai lahti hoida, sest rohelised kardinad peletasid sääski. Jõukad perekonnad nagu O’Harad võisid oma rohelises elutubades rahus aega veeta ning ei pidanud kartma, et putukad neile kollapalavikku tooks. Nimelt ei olnud see Palahniuki selgitusel tol ajal laialt teada, et smaragdroheline ehk «Pariisi roheline», nagu seda nimetati, sisaldas suures koguses arseeni.

Roheline kardinatest õmmeldud kleit, mida näitleja Vivien Leigh kandis filmis «Tuulest viidud», kehastades Scarlett O'Harat. Kleit on hoiul Texase Ülikooli Harry Ransomi keskuses.
Roheline kardinatest õmmeldud kleit, mida näitleja Vivien Leigh kandis filmis «Tuulest viidud», kehastades Scarlett O'Harat. Kleit on hoiul Texase Ülikooli Harry Ransomi keskuses. Foto: HANDOUT/REUTERS/Scanpix

Chuck Palahniuk kirjutab, et rohelised kardinad, tapeet, vaibad ja mööblikatted tapsid igasugu putukaid. Inimesed, kes sellistes tubades rohkem aega veetsid, olid kahvatud ja jõuetud. See oli aga ühtlasi kõrgema sotsiaalse staatuse märgiks.

Raamatus «Consider This» laseb Palahniuk ette kujutada mürgist kleiti kandvat Scarletti, kes Rhetti juurde tõtates iga minutiga näost kaamemaks tõmbub. Pärast seda, kui Rhett teda tõrjub, jääb kangelanna Atlanta vihma kätte. Vihmast ja arseenist läbi imbumine oleks võinud olla Scarlett O’Hara jaoks märksa suurem probleem kui maksud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles