5 ilukirjanduslikku teost, mis on Morgan Freemani inspireerinud

Copy
Morgan Freeman.
Morgan Freeman. Foto: Frederick M. Brown/AFP/Scanpix

Oscari-võitjast näitleja Morgan Freeman soovitab oma lemmikraamatute seast viit teost erinevatele vanusegruppidele ja maitsetele.

Stephen King «Isemoodi aastaajad».
Stephen King «Isemoodi aastaajad». Foto: Kirjastus Fantaasia

Morgan Freemani suurim lemmik on Stephen Kingi jutt «Rita Hayworth ja Shawshanki lunastus» raamatust «Isemoodi aastaajad». Jutu põhjal on loodud film «Shawshanki lunastus», mis on kõigist Kingi filmiversioonidest populaarseim ja kriitikute poolt kõige rohkem kiidetud.

Eesti keeles ilmus nelja looga jutukogu «Isemoodi aastaajad» 2013. aastal kirjastuselt Fantaasia. Jutu «Rita Hayworth ja Shawshanki lunastus» tõlkis Eva Luts.

Ebaõiglaselt süüdimõistetud Andy Dufresne on kannatlik ja otsusekindel, tundudes isegi vangis kuidagi vabana, mõjutades sellega oma kaasvange ja eelkõige oma sõpra Redi, meest, kes suudab «kõike hankida». Andy suudab valvurid ja vanglaülema üle kavaldada ja neile omapärasel viisil kätte maksta.

***

Erinevatele inimestele soovitab Morgan Freeman enda sõnul erinevaid raamatuid. Noortele on tema peamine soovitus Herman Melville’i «Moby Dick ehk Valge Vaal». Eesti keeles on teos ilmunud 1974. aastal Eesti Raamatu «Varamu» sarjas Juhan Lohki tõlkes.

Noor kooliõpetaja Ishmael läheb seiklusi otsides tööle vaalapüügilaevale. Koos oma ootamatu sõbra, pärismaalasest harpuuniküti Queequegiga, läheb ta Pequodile, mille kapteniks on salapärane Ahab. Kuid Ahabi huvitab ainult kättemaks suurele Valgele Vaalale Moby Dickile, kes kord varem oli Ahabil jala otsast rebinud. Järgneb kohutav vaalajaht, mille vältel Ishmaeli seiklusjanust saab meeleheitlik soov ellu jääda!

***

Charles Dickens.
Charles Dickens. Foto: akg-images/Scanpix

Romantikutele soovitab Freeman Charles Dickensi «Suuri lootusi». Eesti keeles on see ilmunud 1997. aastal Eesti Raamatu «Kalssika» sarjas ning 2001. aastal andis Ersen «Illustreeritud klassikavaramu» sarjas välja lastele adapteeritud variandi.

Inglise kirjandusklassiku Charles Dickensi romaan jutustab orbunud sepapoisist Pipist, kellele juhuse tõttu langeb ootamatu õnn rikkuse ja hariduse näol. Ent «suured lootused» on sama kerged minema, nagu nad tulnud. Ometi lõpeb romaan optimistlikult ning Pip leiab oma õnne. 

***

Kõikidele noortele lugejatele soovitab Morgan Freeman Anna Sewelli noorteromaani «Must iludus», mille värskeim eestikeelne versioon on 2007. aastal Fantaasia kirjastuselt ilmunud Eva Lutsu ja Jaana Talja tõlge.

Mitte alati ei kohta hobused oma elus armastust ja õrnust. Sageli tuleb neil taluda julmust, ebaõiglust ja viletsust. Kaunis ja tundeerk hobune Must Iludus jutustab selles raamatus oma elust, vallatust varsapõlvest oma targa ema kõrval, nii headest kui hoolimatutest peremeestest, nii meeldivatest kui karmidest tööaastatest ja lõpuks rahulikest vanaduspäevadest. Musta Iluduse jutustuse põhjal võime mõista, et ka hobustel on tunded, nagu igal teiselgi elusolendil. Nemadki igatsevad hellust ja mõistmist ning oma peene vaistuga võivad vahel tunnetada palju rohkem, kui inimesed oma mõistusega selleks suutelised on.

William Faulkner.
William Faulkner. Foto: akg-images/Scanpix

***

Raamat, mida Morgan Freeman hoiab oma öökapil ja aeg-ajalt üle loeb, on William Faulkneri «Absalom, Absalom!». Kersti Unti tõlkes ilmus teos 2008. aastal Tänapäeva «Punase raamatu» sarjas.

«Absalom, Absalom!» on lugu Thomas Sutpenist ja tema suurejoonelisest plaanist rajada Jeffersonis, Mississippis 1830. aastatel oma dünastia, mis on aga hukule määratud (koos Sutpeni endaga) tema poegade käte läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles