Raamat, mille Olga Tokarczuk raamatukogust varastas

Copy
Olga Tokarczuk.
Olga Tokarczuk. Foto: THILO SCHMUELGEN/REUTERS/Scanpix

Poola kirjanik, 2018. aasta eest Nobeli kirjanduspreemia pälvinud Olga Tokarczuk rääkis väljaandele The Guardian, millised raamatud on teda enim mõjutanud, ning mainis muuseas, et varastas teismelisena raamatukogust ühe endale väga olulise teose.

End üheks enim mõjutanud teoseks peab Olga Tokarczuk Sigmund Freudi «Sealpool mõnuprintsiipi», mida ta luges noore tüdrukuna. «See aitas mul mõista, et selleks, kuidas me tõlgendame oma kogemusi, on tuhandeid eri viise; et kõigel on tähendus ja et tõlgendamine on reaalsuse võti. See oli minu esimene samm kirjanikuks saamisel,» nentis ta.

Lisaks on Tokarczukki kirjanikuna mõjutanud palju Bruno Schulz, kelle ilusad, tundlikud ja tähendusrikkad lood on Olga Tokarczuki sõnul tõstnud poola keele täiesti uuele tasemele. «Ma armastan teda, aga ma ka vihkan teda, sest ma ei suuda kunagi temaga võistelda,» sõnas kirjanik. «Ta on poola keele geenius.»

Hinnatud kirjanik mainis lisaks, et nautis teismelisena väga luulet ja armus ära T. S. Elioti loomingusse. Juhtus nii, et esimese Elioti raamatu varastas ta raamatukogust ning seejärel otsustas koguda endale kõik selle autori teosed. T. S. Elioti «J. Alfred Prufrocki armulaul» on Olga Tokarczuki lemmikluuletus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles