Katri-Helena Allase raamatusoovitus: «Ikka veel Alice» toob pisarad silma

Copy
Foto: Shutterstock

Taas üks raamat, mis lisandub minu lemmikraamatute listi. Ja mitte seetõttu, et seda olnuks nauditav lugeda - vastupidi, selle teosega astusin vastu oma suurimale hirmule. Mida lehekülg edasi, seda kõhedusttekitavamaks kõik muutus. See teos liigutas mind hingepõhjani.

Raamatus toimuv oli nii-nii reaalne. Jahmatavalt kergesti suutsin end peategelase olukorda kujutleda ning sellest tundest oli raske isegi argitoimetusi tehes välja tulla. Elasin peategelasele kaasa nii heas kui halvas.

Usun, et sellel raamatul on suur potentsiaal muuta oluliselt inimeste suhtumist Alzheimeri tõppe ning aidata lähedastel aru saada, mida selle tõvega inimesed reaalselt tahavad ja vajavad, et nende elukvaliteet oleks natukenegi parem.

Näiteks oli huvitav teada saada, et kui dementsushäirega patsient enam romaane lugeda ei suuda, siis võib heaks asendusaineks olla näitekirjandus. Kui ka seda enam ei suuda, siis näidendid ise. Veel hiljem lühikesed videoklipid, mis pole omavahel seotud - et ühest aru saada, ei pea teist mäletama. Päris lõpus võib asendamatuks mentaalseks stiimuliks olla näiteks lapselapse lõhn.

Mitu korda tuli pisar silma, mitu korda pidin raamatu korra käest panema, et hinge tõmmata. Kui muidu teen lugemisse vahepeal väikseid «telefonipause», siis seda teost lugedes unustasin aja sootuks.

Teose lõpus tänusõnu lugedes sain aru, kui palju eeltööd oli autor teinud. Eks seetõttu mõjuski kõik nii realistlikult.

Mõte, millele ma taaskord kinnitust sain - rõõmsaid hetki ja elu nautimist (reisimist, puhkamist, lugemist, kallite inimestega koosolemist) ei tohi lükata kuhugi tulevikku, sest see tulevik ei pruugi iial pärale jõuda või pole me tol hetkel enam suutelised kõiki neid asju tegema, millest varem unistasime. Armastagem siin ja praegu!

Selle raamatu lugemiseks peab vist olema õige aeg ja meeleolu, et seda kõike vastu võtta ja läbi seedida. Minule jättis see igatahes kustumatu mulje.

«Ikka veel Alice» hetkel Apollo e-poes eriti magusa hinnaga!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles