Vaata, milliseid koolikirjanduse teoseid leiad teleekraanilt

Copy
Foto: Shutterstock

Kooliõpilaste koduõppe esimese kuu raskused on seljatatud ning käes on koolivaheaeg, mis nõuab veelgi enam ideid laste koduspüsimise vaheldusrikkamaks ja põnevamaks muutmiseks. Elisa erakliendiüksuse juht Andrus Hiiepuu reastas mõned tuntud linateosed, mis on koolide soovitusliku kirjanduse listides ning saadaval ka filmimaailmas või kodulehe videolaenutuses.

Koduõppe ja toas püsimise tingimustes ning õpitu toetamiseks on üha olulisem, et lastel oleks võimalik päeva lülitada nii hariduslikke telesaateid või ka kooli kirjandustunnist tuttavaid linateoseid. Telerist vaadatav sisu sõltub mõistagi lapse vanusest, kuid kahtlemata võiks päev koosneda ka uusi teadmisi pakkuvatest loodusdokumentaalidest, lastesaadetest ning ka kooli soovitusliku kirjanduse ainetel tehtud filmidest. See hoiab nii vaimu värske kui ka annab toas istumisele ja õpitule rõõmsa vahelduse.

Ainuüksi algklassi õpilastele pakuvad Elisa maailmad laia spektri kooli kirjandustunnist tuttavate teoste animatsioonidest. Ilmsesti teavad kõik esimese klassi astunud või läbinud koolijütside vanemad Silvia Väljali raamatut «Jussikese seitse sõpra», millest loetu kinnistamiseks või ka meeldetuletuseks saab vaadata rõõmsat samanimelist animafilmi.

Nooremale koolieale on kättesaadavad ka teiste tuntud ja armastatud tegelaste seiklused filmidest «Leiutajateküla Lotte», «Naksitrallid», «Kunksmoor» või «Suur maalritöö». Samuti saavad lapsed päeva vaheldust ja põnevust tuua selliste kirjandus- ja ka filmiklassikutega nagu «Pipi Pikksukk», «Väikevend ja Karlsson katuselt», «Viplala», «Bullerby lapsed» või ka «Nukitsamees».

Juba veidi vanemad koolilapsed, 4.-6. klassi lapsed võiksid tele-ekraanilt jälgida vendade Lõvisüdamete, röövlitütar Ronja või ka Harry Potteri ja tema sõprade juhtumisi. Isegi kui raamatud on juba loetud, pakub filmimaailm loetule lisaks uusi emotsioone ja mõtteid ning ka ainest sõprade või perega filmis nähtu üle hiljem arutada.

Oleme filmimaailma ja videolaenutuse valikut kujundanud vaatajate tagasiside ning soovide kohaselt, aga ka püüdnud tuua tele-ekraanile nii palju eestimaist toodangut kui võimalik. Seega on laste ja noorte filmivalikus ka suur osa Eesti kirjandusklassika ekraniseeringud nagu «Kevade», «Agu Sihvka annab aru» või ka «Arabella, mereröövli tütar».

Nagu ka nooremale koolieale on põhikooli lõpuklassidele filmina nautimiseks kättesaadavad tõelised Eesti kultuuriloo tüvitekstid nagu «Tõde ja õigus»,  «Libahunt» ja «Pisuhänd». Loomulikult ei puudu valikust ka äsja oma 50nda linastuse tähtpäeva tähistanud kultusfilm «Viimne reliikvia».

Et vanemate klasside õpilased loevad üha usinamalt ka maailmakirjandust ning naudivad nende ekraniseeringuid, siis leiavad nad Elisa filmimaailmast ja -laenutusest ka näiteks raamatute «Jane Eyre», «Kolm musketäri» või  «Väike prints» filmiversioonid.

Ülaltoodu valik ei ole kindlasti täielik ega lõplik. Iga huviline saab ise lihtsasti otsinguga sobiva filmi välja vaadata ning endale sobival ajal seda vaadata. Samuti täiendame pidevalt ja iseäranis praegusel ajal, mil inimesed on palju kodurežiimil, oma filmivalikut uute teostega. Nii on näiteks värskelt lisandunud laste suure sõbra Sipsiku värske film. 

Mitmed eelnevalt mainitud filmid on leitavad ka Kanal 2 filmilaost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles