Kuidas keha töötab?

, raamatu toimetaja
Copy
Bodyworlds näitus.
Bodyworlds näitus. Foto: Nils Jorgensen/Capital Pictures/JOR/Scanpix

Marcus Johnsoni rohkete üksikasjalike illustratsioonide ja fotodega raamat «Kuidas keha töötab?» selgitab inimkeha arenemise lugu, selle toimimist ja funktsioone ning annab põhjaliku ja illustratiivse ülevaate kogu organismist: närvisüsteemist, luustikust ja lihaskonnast, aju ehitusest ja funktsioonidest, erinevate organite toimimisest, vereloomest ning paljust muust kuni raku ehituse ja DNAni.

Marcus Johnson «Kuidas keha töötab?»
Marcus Johnson «Kuidas keha töötab?» Foto: Koolibri

Esimene peatükk käsitleb inimese arengut inimahvist tänapäeva inimeseks, meie kehaehituse ja väljanägemise muutumist ajas. Järgnevad peatükid selgitavad detailselt elundkondade kaupa meie keha toimimist: meie organite struktuuri, funktsioone ja seotust teiste organitega.

Huvitavad faktid pööravad meie tähelepanu sellele, kuidas meie keha «masinavärk» lakkamatult töötab, ilma et me seda teadvustaks. Näiteks ei mõtle me köiel kõndides, millised meie keha osad peavad koostööd tegema, et suudaksime tasakaalu hoida. Või kuidas töötab autonoomne närvisüsteem siis, kui meil on hirm ja püüame põgeneda. Samuti suudame üksteisega suheldes näole manada palju erinevaid näoilmeid, ilma et aduksime, kui paljud lihased peavad selleks tööd tegema.

Pilt raamatust «Kuidas keha töötab?»
Pilt raamatust «Kuidas keha töötab?» Foto: Koolibri

Kuidas teadus meie keha ja selle toimimist mõjutab ning meie omakorda teadust? Sellelgi on raamatus oma osa. Näiteks selgitatakse, kuidas saab teadus aidata neid naisi, kelle keha tõrgub loomulikul teel lapsi saama. Või kuidas vaktsiinid «treenivad» valgeliblesid, et paremini valmistuda haigusttekitavate bakterite rünnakuks. Kuidas on seotud pärilikud haigused ja geeniteraapia või kuritegevusevastane võitlus ja DNA? Raamatu lõpus on ülevaade olulistest meditsiinilistest läbimurretest ajaloos ning sellest, mida võiks selles vallas tuua tulevik.

«Kuidas keha töötab?»
«Kuidas keha töötab?» Foto: Koolibri

Loomulikult saame ka ise panustada sellesse, et meie keha hästi töötaks. Mida selleks aga täpsemalt teha ja mis saab siis, kui asjad ei lähe soovitud viisil? Millised on sel juhul tagajärjed? Raamatust leiad nõuandeid ja teaduslikke selgitusi.

Pilt raamatust «Kuidas keha töötab?»
Pilt raamatust «Kuidas keha töötab?» Foto: Koolibri

Kaasas on ka tasuta äpp, mille abil saad nutitelefonist või tahvelarvutist loetule lisaks tutvuda üle 50 videoga.

Pilt raamatust «Kuidas keha töötab?»
Pilt raamatust «Kuidas keha töötab?» Foto: Koolibri

Nii et poe oma naha alla, sukeldu raku sisemusse, seikle arterite ja veenide võrgustikus, uuri luude tekkimist, lihaste koostööd ja kõike muud põnevat, mis meie sees iga päev toimub!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles