USA digiraamatukogu tegi tasuta loetavaks üle miljoni raamatu

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
E-raamatud seadmes Kindle.
E-raamatud seadmes Kindle. Foto: Josip Regovic/PIXSELL/PA Images/Scanpix

USA mittetulundusühing Internet Archive andis 24. märtsil teada, et lõi kuni 30. juunini erakorralise raamatukogu, kust kodus õppijad ja teised huvilised saavad tasuta raamatuid laenutada.

Raamatukogu on küll eeskätt mõeldud tudengitele ja lektoritele teaduskirjanduse kasutamiseks, kuid lugeda saab ka suurel hulgal ilukirjandust, mis on raamatukogule annetatud. Lugejaks registreerides saavad raamatuid laenutada ka eestlased. Peamiselt leiab erakorralisest raamatukogust muidugi ingliskeelseid teoseid.

Projekti eesmärk on pakkuda inimestele tasuta sisu, et vähendada tavaraamatukogude koormust ja hoida inimesi kodudes. Esialgse plaani järgi on erakorraline raamatukogu avatud 30. juunini, kuid see võib pikeneda, kui USA eriolukord kauem kestab, teatab Internet Archive’i juht Chris Freeland raamatukogu blogis.

Kuna kriisiolukorras kannatavad majanduskahju ka raamatupoed ja autorid, julgustatakse inimesi ostma e-poodidest neid raamatuid, mida raamatukogus ei ole. Autoritel on võimalus oma teosed raamatukogult «tagasi võtta» ja seda võimalust on mõned ka kasutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles