Mari Rebase lugemissoovitus: lummav krimisari, mis viib lugeja reisile Shetlandi karmidele maastikele

Copy
Mari Rebane.
Mari Rebane. Foto: Sander Ilvest

Kuna koroonaviiruse pandeemia tõttu lükkus kirjandusfestival HeadRead sügisesse ja lähinädalail on kõigil vaja keskenduda tubastele tegevustele, jagab festivali toimkond HeadRead blogis soovitusi raamatute kohta, mis on praegusel erakordsel ajal kas eriti kõnekad või pakuvad lihtsalt väärt elamust. Mari Rebane soovitab Ann Cleevesi «Shetlandi» sarja.

Ann Cleeves «Ronkmust».
Ann Cleeves «Ronkmust». Foto: Raamat

Ann Cleeves «Shetlandi» sari

Eesti keeles on ilmunud «Ronkmust», «Punased ööd», «Valged luud», «Sinine välk», «Surnud vesi» ja «Õhku haihtunud»

Kirjastus Varrak

Võimalik, et selles on süüdi reis Šotimaale 2018. aasta augustis, mis oli armastus esimesest silmapilgust nagu ka esmakohtumine Ann Cleevesi kriminaalromaani peategelase, uurija Jimmy Pereziga. Lage sametine Glencoe org, nõlvad sirutumas tunnis mitu korda tuju muutva taeva poole. Cullodeni lahinguväli, mille tuules hälliva rohumaa all puhkab tuhandeid Šoti mägismaalasi. Sise-Hebriidid – Skye, Mull ja vaid lunnidega asustatud Staffa saar, kus tuul pühib järelejätmatult üle lageda maastiku. See kõik andis natukegi aimu, millised võiksid olla Shetlandi saared, mille kale ja karm maastik mängib Cleevesi kriminaalromaanides olulist rolli.

Inglise krimikirjanik Ann Cleeves on siinmail ilmselt rohkem tuntud Vera Stanhope’i romaanisarja autorina, millel põhineb ka ETV ekraanil jooksev krimisari «Vera». Kui Vera tegutseb samuti lummava maastikuga Põhja-Inglismaal, siis kirjaniku teine kuulus uurija Jimmy Perez toimetab Šotimaa kõige põhjapoolsemas punktis ehk Shetlandi saartel. Saartele iseloomulikus suletud kogukonnas põimub kuritegude uurimine paratamatult isiklike suhetega, ja Cleeves oskab šetlandlaste hingelaadi ja olmet nappide pintslitõmmetega ammendavalt edasi anda. Töötas ta ju ise mõne aja oma elust kokana Fairi saare linnuvaatlusjaamas.

Cleeves oskab kuriteod ja nende lahendamise siduda Shetlandi elu ja kultuuriga laiemalt, mistõttu lisaks haaravale süžeele viiakse lugeja kaasa reisile saarte karmidele maastikele. Midagi, mis on raskesti teostatav ilma igasuguse maailma paigale surunud pandeemiatagi. Ann Cleeves oli kolme aasta eest ka festivali HeadRead esinejate seas, kus temaga vestles teine tuntud briti krimikirjanik Jason Goodwin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles