TÖRTS POSITIIVSUST ⟩ Eesti kuulsused avaldavad, mis neid õnnelikuks teeb

Copy
Getter Lukjanov.
Getter Lukjanov. Foto: Triin Maasik

Kirjutaja Getteri inspiratsiooniraamat «88 õnnehetke» uuris erinevatelt Eesti kuulsustelt nende igapäevaste õnnehetkede kohta, mis võiksid inspiratsiooni ja ideid anda ka lugejatele.

Raamatust saab 88 erinevat ideed ja näidet, mismoodi ka oma elus õnne rohkem näha. Inspiratsiooni jagavad erinevad eestlased, mõned kuulsad, teised mitte. «Üldiselt andsin jagajatele vabad käed, kuid üks kriteerium oli – õnnehetked võiksid olla sellised, et lugeja saab neist inspiratsiooni ning läbi selle ka oma elus õnne suurendada ehk et õnn poleks midagi suurt, kauget ja rahalist,» ütleb autor Kirjutaja Getter.

Allolevalt on välja toodud katkendid kuulsuste õnnehetkedest, mida nad inspiratsiooniraamatus «88 õnnehetke» jagasid.

Ingvar Villido, visionäär, õpetaja, autor, kriya jooga acharja, joogi: «Mulle teeb rõõmu see, kui inimene taipab oma probleemi sisu ja see lakkab olemast.»

Margus Vaher, muusik: «Õnn minu jaoks pole mitte see, mida sa teed, vaid kuidas sa teed. Kui oskad müstikuna siseneda igasse tegevusse teadlikult nii, et sa unustad selleks üürikeseks hetkeks enda mina ja ego, siis lakkad justkui korraks olemast, saad selleks tegevuseks ja hingad universumiga ühte rütmi. Ning järsku ei ole sa enam koopia, vaid originaal. Õnn on minu jaoks enda minast kõrgemale tõusmine ükskõik, mis tegevuses või hetkes.»

Marta Laan, näitleja: «Kõige õnnelikumaks teeb mind päeva jooksul see, kui ma suudan märgata hetke ilu, sest lõppkokkuvõttes koosneb meie teekond hetkedest. Täna hommikul rõõmustas mind suur porikärbes, kes äratas mind tund aega varem, nii et ma jõudsin näha kardina vahelt esimesi päiksekiiri, mis seinale mustri joonistasid ja kuulata, kuidas mu kallim hingab.»

Katrin Siska, Vanilla Ninja liige: «Mind teevad õnnelikuks aktiivsed hetked lähedastega, lõbusad ettevõtmised sõpradega, uute toredate inimestega kohtumised, sportimine, loomad, linnud ja vee-elukad, reisimine ja põnevad koolitused, huvitavad raamatud ning muusika loomine!»

Kirjutaja Getteri raamatu «88 õnnehetke» esitlus.
Kirjutaja Getteri raamatu «88 õnnehetke» esitlus. Foto: Remo Tõnismäe/Postimees

Jesper Parve, maailmarändur ja kirjanik: «Ühel suvel oli hetk, kus kogesin täielikku rahu ja õnne. Ning seekord kestis see tunne tunde, mis minu puhul on midagi erakordset. Juhtus see Hiiumaal Luidja rannas, kus olime elukaaslase, lapse ja koeraga jalutamas. Istusime hetkeks luidete vahele puhkama. Ja siis ta tuli, täiesti ootamatult – see ülevoolav õnnetunne, see rõõm, see arusaamine, et mul on kõik hästi ja olen tõesti õnnelik. Eelkõige selle üle, et mul on pere.»

Piret Järvis-Milder, saatejuht: «Minu õnnehetked kipuvad mind üles leidma looduses. Mind tõesti rõõmustavad need haruldased korrad, kui õnnestub sattuda kesk totaalset metsikust. Kuhugi, kus inimtegevuse jäljed jäävad kaugele. Ning Eesti kevad ja suvi oma pungade, õite ja lõhnadega teeb samuti õnnelikuks. Näiteks sirelite, piibelehtede, aga ka metsmaasika õrnmagus lõhn viib alati tagasi helgesse lapsepõlve.»

Kaido Pajumaa, motivaator.ee juhtide ja meeskondade koolitaja: «Sisemine valvsus on see, mis viib meid õnneni. Mitte välised saavutused ja millegi märkamine. See on jätkuvalt maya – illusioon. Ainult sisemiselt iseendaga kontaktis püsimine ja seeläbi kogu väljapoole suunatud mentaalsuse väljalülitamine pakub meile selliseid õnnekogemusi, mida me tegelikult otsime. Ja see on võimalik.»

Kristel Aaslaid, näitleja: «Minu õnnetunne tekib südamesse siis, kui jõuan koju Kuressaarde ja sõidan kõik kodulinna tänavad läbi, sest kodus olla on nii hea! Kõige suurem ongi mu õnnetunne just seal, kus on mu kodu ja juured. Mu perekond ja kallid inimesed. Klassikaline, aga tõepoolest suurt õnnetunnet tekitavad minus ka ema tehtud pannkoogid pühapäeva hommikul.»

Kethi Uibomägi, artist, saatejuht: «Õnn on otsus minu sees. Iga päev saan selle otsuse iseenda peas uuesti vormistada ja eriti oluline on see siis, kui elu ei ole parasjagu liikunud parimale rajale. Õnnehetked ei ole minu jaoks Ameerika romantiliste komöödiate stiilis «happily ever after», vaid see, kui ka kõige raskemal perioodil enda elus suudan leida jõudu, et edasi minna, teadmata sel hetkel isegi, kuhu. Õnn on elu liikumine ja usaldamine, selles protsessis olles pisikeste hetkede märkamine ja väärtustamine.»

Eia Uus, kirjanik: «Hommikuti teen kohvi veel enne kui üles ärkan. Mõni hommik on stress või paha tuju või tervis kehv või väga kiire, ja kui pööran ümber, et ruttu üles leida, kuhu ma küll oma kohvi panin, on ta päikese valgusvihus ja aurab. See peatab minus kogu mure ja pinge ning tekitab tohutu piiritu tänutunde elusolemise suhtes.»

Kaja Kallas, poliitik: «Kõige õnnelikum olen siis, kui tahan olla just seal, kus olen ja just nende inimestega, kellega olen. Olgu see siis rannal merd vaadates, lapsega mängides või pere ja sõpradega koos olles.»

Merit Raju, ema, Hingele Pai ajakirja looja, joogafestivalide algataja, autor ja joogaõpetaja: «Täna hommikul jalutasin paljajalu maja taga metsas. Napsasin kuusepuult ühe kasvu ja pistsin endale suhu. Veidi hapukas. Taldadel oli veidi külm, leidsin mäekünka, kus oli veel maikellukesi, mille joovastav lõhn on just mu kodust puudu. Noppisin endale väikese kimbu köögilauale. Armastan turvatunnet, jalutada tuttavatel radadel, aga täna viisid jalad lihtsalt üht mõnusat rada pidi ja see tõi häid mõtteid. Jõudsin eneselegi üllatuseks välja kõrvaltänavasse ja teadsin sealt koduteed. Ainult 20 minutit minu päevast ja sain vastu nii palju!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles