Eriolukorra esimesel nädalal oli Rahvusraamatukogu laenutuste hulk keskmisest märksa kõrgem

Copy
Rahvusraamatukogu infokeskus.
Rahvusraamatukogu infokeskus. Foto: Rahvusraamatukogu

Eriolukorra esimesel nädalal laenutati Rahvusraamatukogust rohkem kui tavalisel ajal hoolimata sellest, et lugemissaalid on külastajatele suletud ja laenamine toimib inimkontaktivabalt. 

Kui tavalisel ajal laenutatakse Rahvusraamatukogust keskmiselt umbes 143 raamatut päevas, siis eelmisel esmaspäeval, mil raamatukogu pärast eriolukorra väljakuulutamist uue töökorraldusega uksed avas, laenati päevaga peaaegu kaks ja pool korda rohkem ehk 339 raamatut. Ülejäänud nädala vältel püsis laenutuste arv üle keskmise, ulatudes 138 raamatust teisipäeval 233 raamatuni reedel.  

Raamatukogu saalide sulgemine ei ole vähendanud inimeste soovi infole ligi pääseda. Järsu hüppe tegi raamatukogu kasutajaks registreerimine. Märtsikuu kolme nädalaga on registreerinud end lugejaks 714 inimest, mis on veidi rohkem kui 2019. aasta kogu märtsikuu vältel. Sellest umbes 400 inimest registreeris ennast kasutajaks eriolukorra esimesel nädalal veebi vahendusel.  

Kuidas saab tellida 

Rahvusraamatukogust saab inimkontaktivabalt laenata kahel eri viisil – e-kataloogi ESTER kaudu või võttes raamatukoguga otse ühendust näiteks e-maili või telefoni teel. Sealjuures saab alates eelmisest kolmapäevast laenutada koju ka saalides kohalkasutamiseks mõeldud raamatuid ning samuti noote. Neil on e-kataloogis ESTER juures märge «kohal» või «kohalkasutus».  

Kohalkasutuse raamatuid saab tellida vaid aadressilt info@nlib.ee, helistades 6307 100 või kirjutades raamatukogu veebilehel olevasse vestlusaknasse. Kõiki teisi raamatuid saab tellida nii e-kataloogist kui ka eelpool loetletud kanalitest. 

Tellitud raamatud saab kätte kas peaukse kõrval asuvast elektroonilisest Raamatukapist  24/7 või raamatukogu fuajeest tööpäevadel kella 12.00–17.00, kus raamatud on paigutatud laudadele perekonnanimede ja tähestiku alusel. Eriolukorra kestel täidetakse ja tühjendatakse Raamatukappi esmaspäevast reedeni iga kahe tunni tagant ajavahemikus 9.00–17.00. 

Laenutustähtajad on pikendatud 

Kõik laenutähtajad on pikendatud 5. maini. Seega ei pea tõttama raamatuid tagasi tooma. Rahvusraamatukogu jälgib olukorda ning püüab viivisepoliitika ja laenutustähtaegade muutmisega piirata vajadust kodunt välja tulla. 

Muud teenused 

Rahvusraamatukogu on jätkuvalt üle vaatamas oma teenuseid, et vaadata, mida veel oleks võimalik pakkuda viisil, mis toetab head tervisekäitumist ja tarka Eestit.  

Endiselt on võimalik tellida kodust lahkumata nii digi- kui paberkoopiaid kogudesse kuuluvatest teavikutest. Digikoopiad saab saata turvaliselt e-kanaleid kasutades ja paberkoopiad on võimalik kätte saada kontaktivabalt fuajeest asuvatelt laudadelt. 

Lugemismaterjali leiab Rahvusraamatukogu otsinguportaalist portaal.nlib.ee.

Registreeritud lugejad saavad otsinguportaali kaudu lugeda täistekste ka kodus. Otsinguportaali saavad kasutada kõik soovijad ilma sisse logimata, kuid sellisel juhul on kättesaadavad ainult vabalt kasutatavad materjalid. Võõrkeelseid andmebaase on otsinguportaalis kokku ligikaudu 35.   

Digitaalarhiivist DIGAR leiab nii raamatuid, kaarte, noote, fotosid, postkaarte, plakateid, illustratsioone kui ka audioraamatuid ja muusikafaile, samuti vanemaid ajakirju –www.digar.ee.

DIGAR Eesti artiklite portaalist leiab ajalehti, ajakirju jm perioodilisi väljaandeid. Seal on kokku ca 390 000 väljaannet, mis sisaldavad enam kui 3.7 miljonit lehekülge ja 6.4 miljonit artiklit – dea.digar.ee.    

Infokanalid 

Küsimusi saavad lugejad esitada e-posti info@nlib.ee teel, kodulehe veebivestluse ja infotelefoni 6307 100 kaudu. Jooksvalt saab infot Rahvusraamatukogu kodulehelt, sotsiaalmeediast ning lugejate uudiskirja kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles