AEG LUGEMISEKS 20 raamatusoovitust, et karantiini jäädes meelt lahutada, lapsi lõbustada ja mõtteid koguda

Foto: Shutterstock
Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

Ajad on keerulised ja koroonaviiruse leviku tõkestamiseks tuleb püsida kodus. Halvas on aga ka midagi head – meil on aega süveneda ja vähendada öökapil kõrguvat raamatute virna.

Kodus veedetud aega tasub kasutada lugemisele, et hoida positiivset meelt, avardada kujutlusvõimet ja hankida uusi teadmisi. Soovitame selleks puhuks väärt raamatuid.

Aeg oma teadmisi korrastada – kas see, mis ma tean, on õige? Kuidas hoida kainet mõistust?

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: ULF PALM/PRESSENS BILD/Scanpix
Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund «Faktitäius»​.
Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund «Faktitäius»​. Foto: Kirjastus Tänapäev

«Faktitäius. Kümme põhjust, miks me maailmast valesti mõtleme – ja miks asjad on paremini, kui sa arvad»

Autorid: Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund

Kirjastus: Tänapäev

Ilmumisaasta: 2018

Tõlkinud: Helen Urbanik

Miks maailma rahvaarv kasvab? Kui palju maailma inimesi elab vaesuses? Mitu protsenti maailma üheaastastest lastest on vaktsineeritud? Inimesed kalduvad ka kõige lihtsamatele küsimustele globaalsete trendide kohta vastama valesti. Lausa nii valesti, et šimpans, kes valib vastused suvaliselt, on sageli tõele lähemal kui paljud ajakirjanikud, pankurid, õpetajad ja Nobeli preemia laureaadid.

Raamatus «Faktitäius» selgitab rahvusvahelise tervishoiu professor Hans Rosling koos kaasautoritega, miks see niimoodi on, tuues välja kümme põhjust, miks meie arusaam maailmast on moonutatud – alustades kalduvusest jagada kõike ja kõiki kahte vastanduvasse leeri ning lõpetades viisiga, kuidas me tarbime hirmudest toituvat meediat.

Ohtrale statistilisele andmestikule tuginedes näitab Rosling, et paljud asjad maailmas on tegelikult paremini, kui me arvame. Kriitiline, faktidel põhinev maailmavaade instinktide ja illusioonide asemel võimaldab meil keskenduda probleemidele, mis on kõige olulisemad, ning mitte muretseda asjade pärast, mis polegi muretsemist väärt!

***

Bill Bryson «Kõiksuse lühiajalugu».
Bill Bryson «Kõiksuse lühiajalugu». Foto: Kirjastus Pegasus

«Kõiksuse lühiajalugu. Teekond Suurest Paugust Inimeseni»

Autor: Bill Bryson

Kirjastus: Pegasus

Ilmumisaasta: 2019/2020

Tõlkija: Henn Käämbre

«Ei ma osanud eristada prootonit proteiinist ega kvarki kvasarist, ei ma taibanud, kuidas saavad geoloogid määrata kivimikihi vanust kanjoniseinas, õieti öelda ei teadnud ma tegelikult midagi. Mind haaras vaibumatu kihu midagi teada saada ja mõista, kuidas teadmisi hangitakse. Kõige põnevam oligi see – kuidas teadlased asju välja selgitavad,» kirjutab Bill Bryson raamatu sissejuhatuses. «Kust me teame, kui palju Maa kaalub, kui vanad on kivimid või mis on Maa keskmes? Kuidas nad küll teavad, kuidas ja kunas sai Universum alguse, ja mismoodi see algus välja nägi? Ja mis toimub aatomi sees? Ja lõppude lõpuks, või eelkõige, miks tihti näib, et teadlased teavad peaaegu kõike, kuid samas ei suuda ennustada maaväringut või soovitada sedagi, kas järgmisel kolmapäeval hipodroomile võiduajamisi vaatama minnes võtta vihmavari kaasa või mitte...»

Bill Bryson.
Bill Bryson. Foto: Berit Roald / Scanpix NORGE / SCANPIX

2003. aastal raputas kogu kirjandus maailma seni reisikirjanikuna tuntud (ja tunnustatud) Bill Brysoni suurteos «Short History of Nearly Everything», mis kerkis koheselt kõigisse edetabelitesse ning pälvis tohutut huvi nii teadusringkondades kui tavalugejates. Tundus lausa uskumatu, et tõsisema teadusliku taustata autor söandab võtta ette sedavõrd tõsise teekonna: kirjeldada põhjalikult Maa ja inimese ajalugu ning teha seda niivõrd monumentaalselt, käsitledes selles universaalses raamatus astronoomiat, füüsikat, kosmoloogiat, geoloogiat, paleontoloogiat, geneetikat ning veel mitmeid teisigi teadusharusid. Ometi ei valminud kolmeaastase töö tulemusena Brysonil sugugi mitte kuiv, faktipõhine ja igav analüüs, vaid sisukas ja mahlane, vaimukas ja sügav, teadust kui huvitavat ainet avav teos.

Loe lisaks: Paeluv ja lugema sundiv: 4 näidet, kuidas Bill Bryson teadusest kirjutab

***

Petra Bock «Mindfuck»​.
Petra Bock «Mindfuck»​. Foto: Kirjastus Pegasus

«Mindfuck. Mõistuse seitsme barjääri ületamine»​

Autor: Petra Bock

Kirjastus: Pegasus

Ilmumisaasta: 2019/2020

Tõlkinud: Kertu Niilus

Mindfuck on igapäevane teguviis, millega inimesed end vaimselt saboteerivad. See juhtub siis, kui ennast ei usaldata, elatakse vaid teiste jaoks ning püsitakse halvasti mõjuvatel töökohtadel ja suhetes.

Mindfuck teeb kõik selleks, et me ei lubaks omale paremat elu ja elaksime allpool võimalusi. See mõjub sedasi, nagu oleks meil käsipidur peale jäänud.

Petra Bock kuulub Saksamaa tähelepanuväärsemate nõustajate hulka. Oma raamatus tutvustab ta lähemalt tänapäeva inimese psüühikat ja õpetab mõtlema nii, et ei loobiks endale pidevalt kaikaid kodaratesse. Ta seletab lahti, mismoodi ja miks tekivad mõtteblokaadid, mida need inimese kohta reedavad ning kuidas saavutada enda tõeline potentsiaal ja oma elu kohe kestvalt parandada.

***

Ray Dalio.
Ray Dalio. Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix
Ray Dalio «Põhimõtted. Elus ja töös».
Ray Dalio «Põhimõtted. Elus ja töös». Foto: Äripäev

«Põhimõtted. Elus ja töös»

Autor: Ray Dalio

Kirjastus: Äripäev

Ilmumisaasta: 2018

Tõlkinud: Ave Põlenik

1975. aastal asutas Ray Dalio investeerimisfirma Bridgewater Associates, mis esialgu tegutses tema New Yorgi kahetoalises korteris. 40 aastat hiljem on Bridgewater teeninud oma klientidele rohkem raha kui mis tahes muu riskifond kogu ajaloos ning kasvanud ajakirja Fortune andmetel üheks USA viiest kõige tähtsamast eraettevõttest. Ajakiri Time on nimetanud Dalio maailma 100 kõige mõjukama inimese hulka. Oma teel on Dalio avastanud käputäie ainulaadseid põhimõtteid, mis on teinud Bridgewateri kultuuri nii erakordselt tõhusaks. Ta ise nimetab seda ideede meritokraatiaks, mille eesmärk on saavutada äärmise läbipaistvuse kaudu mõtestatud töö ja suhted. Ray Dalio usub, et just need põhimõtted ja ei miski muu on tema edu põhjus.

Oma raamatus jagab Dalio seda, mida ta on oma tähelepanuväärse karjääri kestel õppinud. Ta väidab, et nii elu, juhtimist, majandust kui ka investeerimist saab süstematiseerida kindlateks reegliteks ja käsitleda nagu masinaid. Raamatus leidub sadu praktilisi õppetunde, mis on koondatud radikaalse tõe ja radikaalse läbipaistvuse nurgakivide ümber. Dalio toob välja nii inimeste kui ka organisatsioonide jaoks kõige tõhusamad viisid, kuidas võtta vastu otsuseid, ületada katsumusi ja ehitada üles tugevaid meeskondi. Ta kirjeldab ka uuenduslikke vahendeid, mida tema ettevõttes kasutatakse, et ideede meritokraatiat ellu rakendada.

Ray Daliot on nimetatud investeerimise Steve Jobsiks ja finantsmaailma filosoofiakuningaks ning see raamat pakub haruldase võimaluse saada temalt läbiproovitud nõu.

Foto: Shutterstock

Aeg iseendast rohkem teada - miks me oleme sellised, nagu me oleme?

«Inimkeha» Bill Bryson.
«Inimkeha» Bill Bryson. Foto: Eesti Raamat

«Inimkeha. Kasutusjuhend asukale»

Autor: Bill Bryson

Kirjastus: Eesti Raamat

Ilmumisaasta: 2019

Tõlkinud: Piret Lemetti

Meile on terveks eluks antud kasutada üksainus keha ja ometi pole suuremal osal meist sisuliselt aimugi, kuidas see toimib ja mis selles toimub. See on Bill Brysoni «Kõiksuse lühiajaloo» jätkulugu, mis paneb lugeja imetlema seda, kes me oleme, ning ikka ja jälle omaenda olemasolu imetabasuse üle hämmastust tundma. Raamatu eesmärk on saada sotti ühest erakordsest kaadervärgist – inimesest.

Nüüd keskendab Bryson oma tähelepanu inimkeha, selle toimimise ja iseenese tervendamise tähelepanuväärse võime tutvustamisele. Erakordseid fakte ja hämmastavaid lugusid täis «Inimkeha. Kasutusjuhend asukale» on geniaalne ja pööraselt vaimukas katse mõista meie füüsilise ja neuroloogilise toimimise imet.

«Olenemata sellest, mis see kõik maksma läheb ja kui piinliku hoolega me neid materjale ka kokku ei paneks, inimolendit luua meil ei õnnestu. Me võiksime kokku kutsuda maailma kõige suuremad tarkpead ja anda nende kasutusse kogu inimkonna teadmised ja nad ei suudaks kamba peale luua isegi mitte ühtainust elavat rakku, Benedict Cumberbatchi teisikust rääkimata.» – Bill Bryson

***

Nir Eyal ja Julie Li «Segamatu».
Nir Eyal ja Julie Li «Segamatu». Foto: Helios

«Segamatu. Kuidas hallata tähelepanu ja juhtida oma elu»

Autorid: Nir Eyal ja Julie Li

Kirjastus: Helios

Ilmumisaasta: 2020

Tõlkinud: Eve Rütel

Istud laua taha, et tööd teha ... telefonist kostab märguanne. Kavatsed tööd jätkata ... kolleeg koputab õlale, et veidi juttu ajada. Kodus libistavad pereliikmed nutiseadmete ekraane ... keegi ei räägi päevast või elamustest. Möödub järjekordne päev ja ka seekord pole sa jõudnud teha seda, mida plaanisid. Mida kõike suudaksid ära teha, kui saaksid keskenduda? Kui oleksid «segamatu»?

«Segamatu» avab meie käitumise psühholoogilisi tagamaid – mis tõmbab meid kõikvõimalike segajate poole. Tehnoloogiaettevõtja, koolitaja ja Stanfordi ärikooli endine lektor Nir Eyal selgitab, miks probleemi ei saa lahendada lihtsalt seadmete sahtlisse panekuga. Ta pakub praktilisi uudseid tehnikaid ja nõuandeid, kuidas hallata tähelepanu ning teha ära kõik, mida oled lubanud. Raamat annab võtme, kuidas võtta tehnoloogiast parim, laskmata sel meist parimat võtta.

***

Panache Desai «Väärtusta ennast».
Panache Desai «Väärtusta ennast». Foto: Kirjastus Pilgrim

«Väärtusta ennast. Sa oled piisav sellisena, nagu oled»

Autor: Panache Desai

Kirjastus: Pilgrim

Ilmumisaasta: 2020

Tõlkinud: Tiina Kanarbik

Tänapäeval kuuleb paljude inimeste suust lauset: «Ma ei ole piisav.» Miks see nii on ja kust see ebakindlus on alguse saanud, tasub igaühel endal mõtiskleda. Eneseväärtustamine on inimese elus üks tähtsamaid oskusi. Kui väärtustad ennast, siis väärtustavad sind ka teised.

Panache räägib eneseväärtustamise olulisusest inimese elus, jagades juhiseid, kuidas selle teemaga oma elus hakkama saada. Väärtusta ennast sellisena, nagu sa oled – see on väga oluline.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

My beloved global family. I'm coming to you at a point where we are more afraid, more anxiety ridden, and more challenged than at any other time. The uncertainty, the lack of truth, the lack of transparency and the lack of information as to what we can do has sent people into a tailspin. I want you to know that everything that's happening is happening to bring us into a state of collective awakening. As we think that what's happening may seem unfair or harsh, I want you to know that we are at the beginning of a 10 year window of time within which harmony and balance will be restored. Remain #calm, remain #peaceful, and consciously navigate everything that's unfolding right now. I #love you. My prayers are with you. You are not alone. I am here for you.

A post shared by Panache Desai (@panachedesai) on

Panache Desai on tänapäeva vaimne õpetaja ja visionäär, kelle sõnum, mis rõhutab armastuse ja eneseväärtustamise tähtsust, on toonud ta seminaridele ja töötubadesse tuhandeid inimesi kõikjalt maailmast. Ta ei pea end kuuluvaks ühtegi religioossesse ega spirituaalsesse rühmitusse ning aitab inimestel vabastada end valust, kannatustest, kurbusest ja piiravatest uskumustest.

Panache sündis ja kasvas Londonis. Pärast elu muutvat kogemust ülikooli viimasel kursusel pühendus ta vaimsusele ning lahkus Londonist ja sõitis Ameerika Ühendriikidesse. Panache ebatraditsioonilised meistriklassid, telesaated ja veebiülekanded innustavad inimesi üle maailma. Ta pakub energeetilisi vahendeid ja tehnikaid, et avada inimestes peituvat lõpmatut potentsiaali.

Foto: Shutterstock

Aeg «reisida» raamatut lugedes – nii maadesse, kultuuri kui ajalukku

Mark Kurlansky «Havanna».
Mark Kurlansky «Havanna». Foto: Eesti Raamat

«Havanna. Subtroopiline deliirium»

Autor: Mark Kurlansky

Kirjastus: Eesti Raamat

Ilmumisaasta: 2020

Tõlkinud: Piret Lemetti

Oma raamatus «Havanna» toob menuraamatute autor Mark Kurlansky meieni alati üllatavas, troopilisest kuumusest pakatavas, omaenda rütmis kulgevas ja varemetes ilu täis linnas pulbitseva elu.

Osalt kultuurilugu, osalt reisikiri sisaldab retsepte, ajaloolisi gravüüre, fotosid ja autori enda joonistusi – «Havanna» maalib kohalviibinu käega pildi pulbitsevast linnast, mida Kurlansky on enam kui kolmekümne aasta jooksul tundma õppinud: selle ainulaadsest muusikast, kirjandusest, pesapallist ja toidust; selle viiesaja aasta vanusest silmapaistvast, kuid hooletusse jäetud arhitektuurist; ja selle keskel kodu leidnud eriskummalisest kultuuride sulamist.

Olgu selleks Kuuba USA protektoraadi päevil, Batista diktatuur, Castro revolutsioon, Nõukogude Liidu kohalolu või kapitalistliku turismi omaksvõtt, Havanna on alati olnud koduks äärmustele, mis jäävad tänapäevalgi selle elegantse ja pisut narmendaval pinna taustal silma. Kurlansky loob mitmekihilisi ja säravaid portreesid, mis pikka aega ligipääsmatuks jäänud linna lugeja jaoks ellu äratavad, laenates selleks muuhulgas elavaid kirjeldusi, mille on kirja pannud Kuuba kirjanikud José Martí, Alejo Carpentier ja Nicolás Guillén ning lisaks neile välismaised kirjanikud John Muir, Ernest Hemingway ja Graham Greene.

Havanna.
Havanna. Foto: Caro / Klaus Westermann/Scanpix

Mark Kurlansky (1948) on ameerika ajakirjanik ja kirjanik, kes on avaldanud nii ilu- kui ka aimekirjandust, teiste seas raamatud «Cod» (Tursk), «Salt» (Sool), «Paper» (Paber), «The Basque History of the World, 1968» (Baskide maailmaajalugu, 1968) ja «International Night» (Rahvusvaheline öö). Ta pälvis 2007. aastal Dayton Literary Peace Prize auhinna, 2006 ajakirja Bon Appétit aasta toidukirjaniku auhinna, 1998 James Beardi auhinna ja 1999. aastal Glenfiddichi auhinna. Kurlansky oli kümme aastat ajalehe Chicago Tribune korrespondent Kariibi mere saartel. Ta elab New Yorgis.

***

Klaus Modick «Keyserlingi saladus».
Klaus Modick «Keyserlingi saladus». Foto: Eesti Raamat

«Keyserlingi saladus»

Autor: Klaus Modick

Kirjastus: Eesti Raamat

Ilmumisaasta: 2020

Tõlkinud: Anne Arold

1901. aastal teeb Max Halbe mõnele oma Schwabingi sõpradest ettepaneku veeta suvi koos ühes suvilas Starnbergi järve ääres. Keyserling, kes on oma loominguga avalikkusele silma jäänud ja kolleegide seas armastatud, poseerib seal kunstnik Lovis Corinthile. Legendaarne portree kujutab tollal juba süüfilisest märgistatud kirjanikku suisa võluvas inetuses. Poseerimise ajal küsitleb Corinth korduvalt Keyserlingi tema mineviku, nooruse ja ülikooliõpingute kohta, mille ümber levib seltskonnas mitmesuguseid kuuldusi, saab aga üksnes põiklevaid vastuseid. Ühel kontserdikülastusel koos Frank Wedekindiga kohtab Keyserling lauljannat, kes näib talle tundmatust nimest hoolimata iseäralikult tuttav. Kas tegu on sama naisega, kelle ümber toona, enam kui kahekümne aasta eest, puhkes skandaal, mis sundis teda Viini põgenema ja tegi temast aadelkonna seas persona non grata?

«Keyserlingi saladus» on unustamatu kunstnikuromaan. Irooniline, tõepärase õhustikuga, tark ja kaasahaarav. Romaani peategelane on Kuramaalt pärit tuntud baltisaksa kirjanikust Eduard von Keyserling (1855–1918), kes õppis aastatel 1875–1877 Tartu ülikoolis juurat, kunstiajalugu ja juurat. Romaan toetub Keyserlingi eluloolistele faktidele, vaid Tartu-skandaali sisu on autori fiktsioon.

Klaus Modick (sünd 1951) õppis Hamburgis germanistikat, ajalugu ja pedagoogikat, promoveerus väitekirjaga Lion Feuchtwangerist ja töötas seejärel muu hulgas õppejõuna ja reklaamiloojana. Pärast mitmeid aastaid tegutsemist külalisdotsendina välismaal elab ta alates 1984. aastast jälle oma sünnilinnas Oldenburgis, olles vabakutseline kirjanik ja tõlkija. Oma rikkaliku loomingu eest on ta saanud arvukalt auhindu, muu hulgas Nicolas Borni preemia, Bettina von Arnimi preemia ja Rheingau kirjanduspreemia. Lisaks on ta olnud Villa Massimo ja Villa Aurora stipendiaat. Tema menukaimateks romaanideks on «Der kretische Gast» (2003), «Sunset» (2011), «Konzert ohne Dichter» (2015) ja «Keyserlingi saladus» (sks 2018).

***

Uttu mattunud Dubai.
Uttu mattunud Dubai. Foto: Zohaib Anjum/Caters News Agency/Scanpix
Susan Luisalu «Minu Dubai».
Susan Luisalu «Minu Dubai». Foto: Petrone Print

«Minu Dubai. Klaasist linna kuldne sära»

Autor: Susan Luitsalu

Sari: «Minu»

Kirjastus: Petrone Print

Ilmumisaasta: 2018

Kas sa pead seal käima burkas? Kas päriselt ka on isegi vetsus kraanikausid kullast? Kas kõik sõidavad Ferrariga?

Sellistele küsimustele tuleb vastata, kui keegi saab teada, et töötad Dubais. Teised, kes on Dubais turistina käinud, muretsevad jällegi selle üle, kas seal pole mitte liialt sünteetiline või kunstlik – majad puha klaasist ja terasest, kõik on uhiuus... Mida seal peale päevitamise ja šoppamise üleüldse tehakse?

Susan Luitsalu on Dubai arengut näinud juba aastast 1996 ning kirjutab, et tema ja Dubai suhtes on olnud igasuguseid hetki. «Meediavaldkonna produtsendina sättisin end 2016. aastal tihedalt Tallinna–Dubai liinile ning mina ja see vapustav linn saime eriliselt headeks sõpradeks. Või kas see ongi sõprus? Rohkem nagu armulugu.»

Dubai glamuurse välispinna all on ajalugu, kultuuri, huvitavaid elulugusid, uusi kogemusi, pööraseid tulevikuvisioone – kõike seda, mida saab nimetada linna hingeks. Tuleb lihtsalt kuulata ja silmad lahti hoida.

«Ah jaa – burkades seal ei käida, mõnes vetsus võib tõesti olla kullatud kraanikauss ja Ferrari on tänavapildis tavaline nähtus,» kirjutab Luitsalu.

Foto: Shutterstock

Aeg lasta põnevusel meeltesse – lugemine on parim eskapism

Ruth Ware «Luku taga».
Ruth Ware «Luku taga». Foto: Raamat

«Luku taga»

Autor: Ruth Ware

Kirjastus: Helios kirjastus

Ilmumisaasta: 2019

Tõlkinud: Pilleke Laarmann

Ta satub kuulutuse peale juhuslikult, otsides hoopis midagi muud. Võimalus tundub aga liiga hea, et seda käest lasta – lapsehoidja koht koos majutuse ja hämmastavalt helde palgaga. Kui Rowan Caine viimaks Heatherbrae majja jõuab, armub ta sellesse kõrvuni. Luksuslik nutimaja, imeline Šoti mägismaa ja täiuslik esikaane-perekond lummasid teda esimesest silmapilgust.

Ta ei tea veel, et see kõik muutub varsti piinarikkaks õudusunenäoks, mis lõpeb lapse surma ja Rowani vangistamisega kahtlustatuna mõrvas.

Rowan teab, et on teinud vigu. Ta möönab, et valetas töökoha saamiseks ega käitunud lastega alati kõige paremini. Patuta ta kindlasti ei ole, kuid ta pole süüdi kõiges – vähemalt mitte mõrvas. Mis tähendab, et keegi teine on.

Ruth Ware’i pinget keriv stiil ja ootamatud pöörded teevad raamatust kaasaja Agatha Christie põneviku, mida on võimatu käest panna.

***

Guillaume Musso «Tütarlaps ja öö».
Guillaume Musso «Tütarlaps ja öö». Foto: Kirjastus Varrak

«Tütarlaps ja öö»

Autor: Guillaume Musso

Kirjastus: Varrak

Ilmumisaasta: 2020

Tõlkinud: Ulla Kihva

Lumevangi langenud eliitkooli kampus. Ränk saladus, mis kolm sõpra ühte seob. Tütarlaps, kelle öö on endaga kaasa viinud.

Prantsuse Riviera – talv 1992. Ühel kibekülmal ööl, kui kogu kampus on ootamatust lumetormist halvatud, põgeneb 19-aastane Vinca Rockwell, üks kõige säravamatest ja andekamatest õpilastest, koos oma filosoofiaõpetajast armukesega. Tütarlapse jaoks on armastus kõik või mitte midagi. Teda ei nähta enam kunagi.

Prantsuse Riviera – kevad 2017. Vinca parimad sõbrad Fanny, Thomas ja Maxime olid kooliajal lahutamatud, kuid pole lõpetamisest saati enam kohtunud. Nende teed ristuvad taas koolikokkutulekul. Kakskümmend viis aastat tagasi panid nad toime kohutava mõrva ja müürisid laiba gümnaasiumi võimlasse. Võimlasse, mida hakatakse peatselt ehitustööde eel lammutama. Nüüd on selge, et tõde tuleb päeva­valgele – kriipiv, koletu ja kuratlik.

Guillaume Musso (snd 1974) on kõige loetum kirjanik tänapäeva Prantsusmaal. Ta sündis Antibes’is – kus rulluvad ühtlasi lahti põneviku «Tütarlaps ja öö» sündmused – ning leidis tee kirjutamise juurde õpingute ajal. Sellest ajast peale on ta avaldanud 17 romaani, mida on tõlgitud rohkem kui neljakümnesse keelde ning mis on mujal niisama populaarsed kui autori kodumaal.

***

Katrin Pauts.
Katrin Pauts. Foto: Tairo Lutter
Katrin Pauts «Politseiniku tütar. Saaremaa põnevik».
Katrin Pauts «Politseiniku tütar. Saaremaa põnevik». Foto: Kirjastus Varrak

«Politseiniku tütar. Saaremaa põnevik»

Autor: Katrin Pauts

Sari: «Saarte-põnevik»

Kirjastus: Varrak

Ilmumisaasta: 2016/2019

Mõnikord on kummitused lihast ja verest…

Oma töös ja eraelus pettunud ajakirjanik Eva sõidab hingerahu otsima vanematekoju Saaremaale vaiksesse Tuulegi rannakülla. Evat ajendab soov välja selgitada, mis õieti juhtus aastaid tagasi tema perekonnaga. Miks lahkusid teineteise järel elust nii tema politseinikust isa kui ka koduperenaisest ema? Eva aimab, et kuidagi on see seotud külakeses elanud kolme tütarlapsega, kellest kaks jäid kadunuks ja üks leiti mõrvatuna. Kas keegi siiski teab, mis tüdrukutega tookord juhtus?

Eva veenab kodusaarele naasma ka Inglismaale kolinud venna Andrease, kellega koos asutakse lahendama ema hüvastijätukirja saladust ja püütakse välja selgitada, miks külarahvas nende kunagist kodu nii väga kardab. Tonte ei hakka aga päevavalgele tulema üksnes minevikust. Peagi hakkab Eva aimama, et miski pole tegelikult nii, nagu ta oli arvanud. Hoolikalt ehitatud fassaad mõraneb, inimesed Eva ümber paljastavad oma tõelise näo. Sünge vari libiseb taas üle Tuulegi ja mõnelgi külaelanikul tuleb vanade pattude eest kõrget hinda maksta.

Muhu saarel Manala talus sündinud ja praegugi seal elav Katrin Pauts töötas kümmekond aastat Õhtulehes uudiste- ja meelelahutustoimetuses. Praegu tegutseb ta vabakutselise teletoimetaja ja stsenaristina. Huvi põnevuskirjanduse vastu tärkas juba lapsepõlves Sherlock Holmesi seiklusi lugedes, viimaste aastate lemmikud ja mõjutajad on Skandinaavia menuautorid Jo Nesbø, Henning Mankell ja Camilla Läckberg. «Politseiniku tütar» on Pautsi esimene Saaremaa põnevik.

Foto: Shutterstock

Aeg lastel lugeda ja aeg vanematel ette lugeda – raamatud hoiavad tegevuses ja nutiseadmetest eemal

Eno Raud «Sipsik».
Eno Raud «Sipsik». Foto: Tammerraamat

«Sipsik»

Autor: Eno Raud

Kirjastus: Tammerraamat

Ilmumisaastad: 2016-2020

Illustreerinud: Edgar Valter

Esimene «Sipsik» ilmus 1962. aastal, nii et esimesed Sipsiku lood on kirjutatud peaaegu 50 aastat tagasi. Vahepeal on elu ikka hästi palju muutunud. Toona oli ju televiisorgi uus ja huvitav asi ja värviteleviisorist alles unistati.

Selles raamatus siin on kõik Sipsiku lood, ja nad on just sellised, nagu nad alguses kirja pandi. Ning nende illustratsioonidega, mida kõik hästi mäletavad-tunnevad.

Tee raamatuportaali testi: kui hästi tunned «Sipsikut»?

***

Inga Karlsberga «Läti muinasjutud».
Inga Karlsberga «Läti muinasjutud». Foto: Hea lugu

«Läti muinasjutud»

Autor: Inga Karlsberga

Kirjastus: Hea Lugu

Ilmumisaasta: 2019

Tõlkinud: Contra

Nii nagu eestlased, armastavad ka lätlased väga muinasjutte. Kogumik «Läti muinasjutud» sisaldab populaarseid ja laialt tuntud läti imemuinasjutte. Koostaja on valinud omapärasemad variandid, mida tavaliselt ei ole kaunitesse muinasjutuvalimikesse võetud. Siin tegutsevad üheksapealised kuradid, südikad kangelased, rikkad kuningad ja ilusad printsessid ning juhtub imetabaseid asju.

«Sajandeid on muinasjutud täitnud televisiooni, kino ja ilukirjanduse aset. Võib-olla sellepärast ongi neis nii pinge, õuduse, kuritegevuse kui ka müstika elemente, nii kaugete reiside ja eksootiliste maade kirjeldusi kui ka igavikulisi inimsuhete põhiteemasid, nii romantikat kui kirge, aga ka multifilmidele iseloomulikke rääkivaid loomi,» kirjutab filosoofiadoktor Guntis Pakalns raamatu eessõnas.

Kokku on raamatus 12 lugu, nende seas läti üks tuntumaid muinasjutte «Kuningatütar klaasmäel».

***

Andrus Kivirähk.
Andrus Kivirähk. Foto: Sander Ilvest
Andrus Kivirähk, «Tont ja Facebook».
Andrus Kivirähk, «Tont ja Facebook». Foto: Raamat

«Tont ja Facebook»

Autor: Andrus Kivirähk

Kirjastus: Varrak

Ilmumisaasta: 2019

Illustreerinud: Heiki Ernits

«Kaka ja kevad» ning «Karneval ja kartulisalat» said järje, mis on osutunud väga populaarseks ja mida peetakse üheks parimaks 2019. aastal ilmunus lasteraamatuks.

Andrus Kivirähki uus lasteraamat «Tont ja Facebook» sisaldab lugusid kärbsepirukast ja tatipuust, täispuhutavast vanaisast ja laulvast kuusepuust. Aga lugeda saab ka musimaiast herilasest, imelisest ketšupist, karvasest sülearvutist, saabastega supist ning veel paljudest kummalistest tegelastest.

***

Astrid Lindgren «Kevad Bullerbys».
Astrid Lindgren «Kevad Bullerbys». Foto: Kirjastus Sinisukk

«Kevad Bullerbys»

Autor: Astrid Lindgren

Kirjastus: Sinisukk

Ilmumisaasta: 2020

Tõlkinud: Kadri Okas

Illustreerinud: Ilon Wikland

Bullerby on väike küla, kus on ainult kolm talu: Lõuna-, Vahe- ja Põhjatalu. Seal elavad Liisa, Lasse, Bosse, Britta, Anna ja Olle. Ah jaa, ja Kerstin, tema on Olle väike õde. Neil kõigil on tore koos mängida ja põnevaid seiklusi välja mõelda.

Kätte on jõudnud kevad ja lapsed on kõik väga ülemeelikud. Nad ronivad katusele ja ratsutavad pulli seljas, kukuvad ojja ja ehitavad mängutoa. Väike Kerstin aga kitkub üles peaaegu kõik oma ema nartsissid. Õhtu saabudes teevad lapsed väikese kevadlõkke ja löövad selle ümber tantsu ja teevad nii palju lärmi, et see kostab üle terve Bullerby. Küll kevad on alles vahva aeg!

Astrid Lindgren loob oma raamatus sooja ja turvalise lastemaailma, mis võlub lugejat oma lihtsuse, muretuse ja humoorikusega. Vahvad Ilon Wiklandi pildid ilmestavad ja täiendavad Bullerby-maailma oma lustlikkuse ja lastepärasusega.

Te raamatuportaali testi: kui hästi tunned Astrid Lindgreni loomingut?

Foto: Shutterstock

Aeg nautida romaani – lase lugudel end kaasa viia

Maggie O’Farrell «Käsi, mis hoidis mu käest».
Maggie O’Farrell «Käsi, mis hoidis mu käest». Foto: Eesti Raamat

«Käsi, mis hoidis mu käest»

Autor: Maggie O’Farrell

Kirjastus: Eesti Raamat

Ilmumisaasta: 2020

Tõlkinud: Külli Seppa

Paeluv romaan kahest naisest, keda viiekümne aastase vahemaa tagant ühendab kunst, armastus, reetmised, saladused ja emaksolemine. Lexie Sinclair kavandab endale erakordse elukäigu. Vanemate viisipärase maaelu kammitsais vaevlev neiu kavatseb põgeneda Londonisse. Seal hakkab ta seltsima Innes Kentiga, ajakirja peatoimetajaga, kes kannab sinise pardimuna karva lipse ja tutvustab Lexiele sõjajärgse Soho kütkestavat põrandaalust boheemlastemaailma. Lexie õpib reporteriametit, õpib tundma kunsti ja kunstnikke, õpib elama täiel rinnal, kirgliku armastuse nimel. Ta rajab endale mitu elu ning kõik nad on tavatud. Ja lapseootele jäädes ei kõhkle naine hetkegi last omal käel üles kasvatamast.

Aastakümneid hiljem – tänapäeva Londonis – üritab noor kunstnik Elina pärast sünnitust jalgu alla saada. Ta ei tunne ennast ära: ta leiab end tänavail paljajalu kõndimas ning talle ei taha kuidagi meenuda see pisike seik, kui ta lapsele elu andis. Isaks saamine toob aga Elina kaaslasele Tedile meelde ammu ununenud asju; mälupilte, millele ta mälus kohta ei ole. Ning just siis, kui mälestused Tedi aina enam häirima hakkavad, saab selgeks, et neid kahte lugu – kahte naist – näib miski ühendavat. Miski, mis muutub aina liigutavamaks ja kaunimaks, mida lähemale selle paljastamisele jõutakse.

«Käsi, mis hoidis mu käest» on hingekriipiv, meeltliigutav teos ja suurepärane sissevaade sellesse, kuidas me oma elu loome ja koost võtame, kelleks me end peame, ning kuidas see, mis inimesest maha jääb, võib meid etteaimamatult kokku viia.

Maggie O’Farrell (1972) on nüüdisaegse Iiri kirjanduse tuntumaid esindajaid. 2010. aastal pälvis ta raamatu «Käsi, mis hoidis mu käest» eest Costa romaaniauhinna. Eesti keeles on temalt varem ilmunud romaan «Esme Lennoxi kadumine» (2018).

***

Mudlum.
Mudlum. Foto: Liis Treimann
Mudlum, «Poola poisid».
Mudlum, «Poola poisid». Foto: Raamat

«Poola Poisid»

Autor: Mudlum

Kirjastus: Strata

Ilmumisaasta: 2019

«Poola poisid» on nihutatud olustikuga võtmeromaan kultuurielust, ühe põlvkonna vaimsete pürgimuste tõusust ja taltumisest, milles sugestiivselt kujutatud miljöö ja inimsuhted vahelduvad lennukate debattidega maailma parandamise võimalikkuse üle. Mudlum pälvis tänavu teose eest Kultuurkapitali kirjanduse preemia.

Nagu seisab raamatu tutvustuses, on see raamat, mille kohta võib-olla hakkavad levima kuuldused, et see on «otse elust maha kirjutatud», et kõik juhtus täpipealt nii ja ei kuidagi teisiti. Autor ei kavatse eitada, et ta toetus osaliselt tegelikkusele, millele muule tal ikka on toetuda? Aga mis ta sellest tegelikkusest teeb, see võib osadele tunduda «tõde ja ilu», osadele aga mingi arusaamatu jamps. Isegi kui paistab, et tegu on tõestisündinud juhtumustega Poola Rahvavabariigis, siis tegelikult püüdis autor kirjutada raamatut noorusest, auahnusest, ebaõnnestumistest, armastuse haavadest, laste saamisest ja kõigest sellest vahvast ja valusast, mis noorusega kaasas käib. Ja sellised asjad juhtuvad igal pool ja igal ajal.

***

Mart Kivastik «Taevatrepp». FOTO:
Mart Kivastik «Taevatrepp». FOTO: Foto: Raamat

«Taevatrepp»

Autor: Mart Kivastik

Kirjastus: Väike Öömuusika 

Ilmumisaasta: 2019

Viimsel hingetõmbel usaldab kunstnikust sõber Georg Uule saladuse, kuidas käia minevikus. Uu on insener ja imedesse ei usu, aga trikk toimib! Minevikus on mõnus, igavene suvi ja Procol Harum, pikad juuksed, tüdrukud ja Jenkki näts. Päriselus on sügis, sõbrad kiilakad ja kibestunud, tüdrukud abielus ja isa, kes vanasti oli spordimees, põeb Alzheimerit. Miski ei kisu siia tagasi. Lõpuks peab Uu siiski otsustama, kuhu jääda või kuidas üldse.  

«Taevatrepp» on Mart Kivastiku uus romaan ajast, muusikast, sõprusest ja armastusest lapsepõlve ja tänapäeva Tartus.

Loe katkendit Mart Kivastiku romaanist «Taevatrepp»!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles