Lastekirjanduse keskuses avatakse hinnatud Valgevene graafikute näitus

Copy
Roman Sustovi illustratsioon.
Roman Sustovi illustratsioon. Foto: Roman Sustov

10. märtsil 2020 kell 16 avatakse Eesti Lastekirjanduse Keskuse illustratsioonigaleriis Valgevene graafikute näitus. Teiste hulgas näeb rahvusvaheliselt hinnatud kunstniku Roman Sustovi töid.

Näitus toob esmakordselt Eestisse viie Valgevene noorema põlvkonna graafiku tööd. Need kunstnikud tegelevad graafikaga selle kõige laiemas mõttes, viljeledes nii illustratsiooni, disaini kui ka eksliibrist, keskendudes eelkõige aga vabagraafikale. Lisaks Roman Sustovile, kelle looming on tekitanud põnevust juba enne näituse avamist, näeb keskuses Fjodor Šurmeljovi, Andrei Jaroševitši, Ljudmila Novakovskaja ja Marina Žvirblja töid. Tehnikatest kasutatakse kõige enam oforti ja litograafiat.

Andrei Jaroševitši illustratsioon.
Andrei Jaroševitši illustratsioon. Foto: Andrei Jaroševitš

Lastekirjanduse keskuse kunstieksperdi Viive Noore sõnul on tegemist erakordse näitusega, mille sarnast Eestis harva näha saab ning ta sooviks kunstnike töid tulevikuski siinse publikuni tuua: «See on üks neid näitusi, mille kohta tahaks kasutada väljendit must see! Noor toob eelkõige esile kahe näitusel osaleva kunstniku loomingu. Tema sõnul Roman Sustovi nimi kunstiringkondades tutvustamist ei vaja: «see nimi on tuntud üle ilma kõigi nende inimeste seas, kes armastavad kõrgetasemelist klassikalist graafikat». Andrei Jaroševitš ei ole ehk nii tuntud, aga sellest hoolimata on tegemist erakordselt jõulise ja huvitava loojaga. «Mõlemad toetuvad klassikale, aga on samas igas mõttes vägagi kaasaegsed ja mitte mingil juhul möödaniku kajastused. Lummab nende loomingu intensiivsus, jõuline väljenduslaad ja fantaasia,» lisas Noor.

Kuraator on Ljudmila Novakovskaja, näitust on võimalik keskuses külastada kuni 25. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles