Koroonaviiruse tõttu jäävad ära kauaoodatud rahvusvahelised raamatumessid

Copy
Londoni raamatumess 2019. aastal.
Londoni raamatumess 2019. aastal. Foto: Richard Gray/EMPICS Entertainment/Scanpix

Koroonaviiruse leviku tõttu on teatatud Pariisi ja Leipzigi raamatumessi ärajäämisest. Nüüd sai kinnitust, et tänavu ei toimu ka Londoni raamatumessi.

Londoni raamatumess oleks pidanud toimuma 10. kuni 12. märtsini ja sellest oli plaaninud osa võtta üle 25 000 inimese. Maailma ühe suurima ja olulisema kirjandusürituse tühistamine on tekitanud palju pahameelt, sest suured kirjastused olid oma loobumisest teada andnud juba varem.   

Kriitikute sõnul oleks messi organiseerijad pidanud oma otsuse vähemalt möödunud nädalal teatavaks tegema, sest nõnda napp tühistamine seab ohtu inimeste tervise ja põhjustab suurt majanduslikku kulu kirjastustele, kes plaanisid kohale tulla, edastab The Guardian.

Londoni kirjandusmess on väga oluline sündmus nii kirjastustele, autoritele kui agentidele koostöölepingute sõlmimiseks. Juba varem andsid oma mitteosalemisest teada mõned maailma suurimad kirjastused, mille seal olid näiteks Penguin Random House, HarperCollins, Hachette ja Amazon. Penguin Random House tõi põhjuseks soovi kaitsta oma töötajate tervist.

Varem oli messikeskus Reed Exhibitions soovitanud osalejatel mitte kätt suruda, seista teistest inimestest meetri kaugusele ja hankida messibokside juurde kätepuhastusvahendeid.

Londoni raamatumessi ärajäämine ei tulnud raamatuinimestele suure üllatusena. Kirjanik Stuart Evers märkis Twitteris, et ilma suuremate kirjastusteta oleks messikeskuse peahallis viibimine olnud nagu sattumine düstoopilisse tulevikku, kus tapjapisik on suure osa elust hävitanud. Sisuliselt tegid suurettevõtted otsuse korraldaja eest ise ära.

Messi ärajäämine on kõige raskem väiksematele kirjastustele, sest nii napi etteteatamise tõttu jäävad nad ilma transpordile ja Londonis ööbimisele planeeritud rahast. Reed on kriitikute sõnul suur ja tulus ettevõtte, mis oleks pidanud otsuse vastu võtma juba varem, mitte seda tulu saamata jäämise hirmus edasi lükkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles