Õpilased kaebasid California osariigi kohtusse ja võitsid 53 miljonit dollarit (1)

Copy
Foto: Shutterstock

Kaks aastat tagasi kaebas grupp õpilasi koos oma õpetajatega California osariigi kohtusse, sest see ei taganud lastele piisavalt head lugemisoskust. Nimelt 53 protsenti California kolmanda klassi õpilastest ei vastanud tol aastal osariigi testide standarditele ja ka tänaseks pole tulemused oluliselt paranenud.

Nüüd said lapsed ja nende õpetajad viimaks võidu ning osariigil tuleb välja käia 53 miljonit dollarit (ligikaudu 48 miljonit eurot), et ka kõige kehvemate tulemustega koolides oleks vahendeid olukorra parandamiseks, kirjutab Los Angeles Times.

Osariigiga sõlmitud kokkuleppe kohaselt eraldatakse suurem osa rahastusest 75le üldhariduskoolile kolme aasta jooksul. Eesõigus on nendel õppeasutustel, kus on viimase kahe aastal jooksul olnud California kõige kehvemad kolmanda klassi lugemistulemused.

Advokaat Mark Rosenbaumi sõnul jõuti antud kokkuleppele pärast seda, kui toodi välja tõsiasi, et California osariik pole täitnud oma põhiseaduslikku kohustust tagada kõikidele lastele võrdne ligipääs haridusele. Rosenbaum loodab, et need 75 kooli on alles algus ja edaspidi toetab osariik vabatahtlikult veel teisigi koole.

«Me teame, et kirjaoskus on kogu õppimise alus ja see on demokraatias osalemise oluline osa. Inimesed, kes ei oska lugeda ega kirjutada, on sageli informeerimata, nendega on lihtsam manipuleerida ja nad lähevad väiksema tõenäosusega valima,» ütles California Ülikool Los Angeleses professor Pedro Noguera, kelle sõnul on kõnealune võit üks samm paremuse poole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles