Soome raamatukogud laenavad välja ka tööriistu, pille ja spordivahendeid

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Koduse remondi pärast ei pea omale kalleid tööriistu ostma.
Koduse remondi pärast ei pea omale kalleid tööriistu ostma. Foto: Shutterstock

Tänu jagamismajanduse levikule on Soome raamatukogud hakanud peale raamatute välja laenama ka muid esemeid, mida inimesed omale koju osta ei soovi.

Hiljaaegu otsustati Kotka linnaraamatukogus hakata välja laenama ka muusikainstrumente. Esimesena anti kodulaenutusse ukulele. Raamatukogudes laenutavate asjade nimekiri sõltub kohast ja kogukonnast. Yle.fi kirjutab, et kohalikud annavad hea meelega raamatukogudele ise teada, milliseid esemeid nad tahaks koju laenutada.

Rauha Maarno Soome Raamatukogude Liidust ütles ajalehele, et kõige rohkem tuntakse huvi spordivarustuse, pillide, lauamängude ja ka hooajapiletite vastu. «Raamatukogudes on olemas vererõhumõõtjad, elektripuurid ja kõnnikepid. Põhja pool on mõnes raamatukogus ka lumeräätsad,» tõi Maarno näiteks.

Helsingi külje all Arabianrantas saavad kohalikud laenutada kasvõi paati. Helsingi piires kolijatel on võimalus linnaraamatukogudest käru laenata. Paljud raamatukogud teevad koostööd kohalike spordiklubidega ja pakuvad välja laenamiseks hooajapileteid.

Maarno sõnul on aga kõige suurem huvi just elektripuuride vastu. «Vahepeal tundus, et need on kogu aeg välja laenatud,» märkis ta. «Trelli läheb igaühel vahel vaja, vähestel on see omal olemas.»

Espoos on Tapiola raamatukogus eraldi tööriistadelaenutamise osakond, kust inimesed saavad riista kaheks nädalaks koju võtta. «Kõike ei peagi omama,» ütleb Rauha Maarno. «Jätkusuutlikkuse seisukohast usun, et inimesed tahavad üha enam kasutada kogukondlikke esemeid.»

Soomes on viimase viie aastaga iseteenindavate raamatukogude arv koguni neljakordistunud. Laenutajad saavad väljaspool raamatukogu lahtiolekuaega end ise teenindada, kui neil on elektrooniline raamatukogukaart. Soome Piirkondliku Haldusameti (AVI) andmetel plaanitakse iseteenindus avada lähiaastatel veel 160 raamatukogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles