4 nippi, kuidas lapsest raamatulugejat kasvatada

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Lugemine on mitmes mõttes kasulik ja tore, kui lastel tekib juba varasest east harjumus igavuse peletamiseks raamat kätte võtta. Kui aga kodus raamatuid ei loeta, on vähetõenäoline, et laps ise selle vastu huvi tunneb.

Kui soovid oma lastest lugejad kasvatada, tasub selle peale juba aegsasti mõelda ja laste lugemisharjumust soodustada.

  • Loe oma lastele. Loe nii kaua, kui nad vähegi tahavad sind veel kuulata. Tõenäoliselt ei puikle nad niipea vastu, sest ettelugemist naudivad ka suured lapsed.
  • Ümbritse neid raamatutega ja tee lugemisvara perele võimalikult kättesaadavaks. Vii lapsed raamatukokku, raamatupoodi ja kasutatud raamatute laadale. Raamatute peale saab alati palju raha kulutada, aga seda ei pea tingimata tegema. Soodsalt võib väärt kirjandust leida ka taaskasutuskeskustest ning kui raamat loetud, saab selle uue vastu välja vahetada.
  • Ära kritiseeri laste valikuid, kui kohustuslikud raamatud on juba loetud. Las nad valivad omale ise huvitavaid teoseid, sest kui sa annad neile kätte vaid enda meelest piisavalt «väärtuslikke» raamatuid, võib lastele jääda mulje, et lugemine ongi igav ja tüütu kohustus.
  • Ole eeskujuks ja loe laste nähes. See on kõige lihtsam meetod, kuidas näidata, et lugemine on normaalne elu osa ja et see on tõeline nauding. Eeskuju õpetab kõige paremini.

Lõpuks on siiski nii, et kuigi sa võid kõiki neid asju silmas pidada ja teha lugemise lastele loomulikuks elu osaks, võib ikka olla, et neil ei tekigi selle vastu suuremat huvi. Mis seal ikka, kõigile inimestele lihtsalt ei meeldigi lugeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles