Jaan Krossi 100. sünniaastapäeva tähistatakse ka kõikjal Soomes

Copy
Kirjanik Jaan Kross oma kodus 1999. aastal.
Kirjanik Jaan Kross oma kodus 1999. aastal. Foto: Peeter Langovits

19. veebruaril möödub 100 aastat eesti kirjanduse suurkuju Jaan Krossi sünnist. Lisaks Eestile tähistatakse Jaan Krossi 100. sünniaastapäeva ka kõikjal Soomes. Jaan Kross (1920–2007) on oma ajalooliste romaanidega leidnud kindla koha soomlaste raamaturiiulis ja südames. Jaan Kross oli Helsingi ülikooli audoktor.

Jaan Krossi sünnipäeva tähistatakse seminariga Helsingi keskraamatukogus Oodi neljapäeval, 13. veebruaril. Seminar kantakse üle Tuglase Seltsi kodulehel.

Ka traditsiooniline veebruaris toimuv eesti kirjanduse nädal Soomes on pühendatud Jaan Krossile. Krossi loomingust räägitakse Tampere, Kotka, Lahti, Hämeenlinna, Oulu, Lappeenranta ja Uusikaupunki raamatukogus, kus on avatud ka Krossi loomingut tutvustavad raamatunäitused.

Helsingi seminaril käsitletakse Krossi loomingu rolli eesti kirjanduses ja kultuuris enne ja nüüd ning loomulikult Krossi mõju Soomes. Seminaril esinevad kirjandusteadlased Sirje Olesk, Jaan Undusk, Mart Velsker ja Satu Grünthal, ajaloolane Seppo Zetterberg ning tõlkija Jouko Vahnanen. Seminari juhib Krossi soomendaja ja eluloo autor Juhani Salokannel.

Sümboolse sünnipäevakingina annab Tuglase Selts välja Jouko Vanhaneni soomendatud «Taevakivi». Sellega on kõik Krossi romaanid soome keeles kättesaadavad.

Seminari korraldavad Tuglase selts, Helsingi ülikooli soome-ugri ja põhjamaade osakond, Soome kirjanike liit, Soome-Eesti seltside liit, Eesti instituut, Eesti suursaatkond, Helsingi keskraamatukogu Oodi. Seminari ja eesti kirjanduse nädala korraldamist toetab Eesti kultuurkapital.

Tuglase Seltsi piirkondlike seltside kutsel peavad eesti kirjanduse nädalal Jaan Krossist loenguid

11.2. Kotka linnaraamatukogus Sirje Olesk

12.2. Hämeenlinna linnaraamatukogus Sirje Olesk

12.2. Tampere keskraamatukogus Metso Mart Velsker

19.2. Lahti linnaraamatukogus Hannu Marttila

22.2. Lappeenranta raamatukogus Kaisu Laihikainen

26.2. Oulu keskraamatukogus Hannu Marttila

17.3. Uusikaupunki raamatukogus Hannu Marttila

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles