Netflixi sari tegi 27-aastasest raamatust bestselleri (1)

Copy
Kaader Netflixi sarjast «The Witcher». Nõiduri rolli mängib näitleja Henry Cavill.
Kaader Netflixi sarjast «The Witcher». Nõiduri rolli mängib näitleja Henry Cavill. Foto: Katalin Vermes/AP/Scanpix

Netflixi uus hittsari «The Witcher» on nõnda menukas, et selle ilmumise järel on uue hoo saanud sisse nii CDPRi samanimeline videomäng kui Andrzej Sapkowski «Nõiduri» saaga raamatud, millel nii sari kui mäng põhinevad.

Andrzej Sapkowski (sündinud 1948) on Poola kuulsaim ja auhinnatum fantaasiakirjanik, kes on püsinud kirjandusmaastikul juba 1990. aastast. Tema «Nõiduri» raamatute peategelaseks on elukaid jahtiv Geralt Riviast, kel on üleloomulikud võimed. Sapkowski loodud suurejoonelist maailma on võrreldud J. R. R. Tolkieni ja G. R. R. Martini fantaasiamaailmadega.

Eesti keelde on «Nõiduri» saagast tõlgitud kolm raamatut – jutukogumikud «Ettemääratuse mõõk» ja «Viimane soov» (Tiritamm 2013, 2011) ning esimene romaan «Haldjate veri» (Varrak 2017).

Tänu Netflixi sarjale on USAs tõusnud järsult huvi ka raamatute vastu, millel lugu põhineb. Forbes kirjutab, et teosed, mille põhjal loodi teleseriaali esimene hooaeg, on tõusnud New York Timesi bestsellerite listi. Kusjuures mitte ainult fantaasiakirjanduse edetabelisse, «Nõiduri» saaga lood on kõrgetel kohtadel ka ilukirjanduse koondtabelites.

Sarja tegijaid on kritiseeritud selle eest, et sealt on osa raamatutes juhtunust välja jäetud. Sarja looja Lauren S. Hissirch selgitas fännidele Twitteri vahendusel, et see oli ohver, mis tuli teha loo ajaliini tõttu. Kuna kirjanik on Nõiduri lugu jutustanud erinevates formaatides ja eri aegadel, ei oleks nad saanud telesarjas tutvustada väga olulist tegelast Cirit enne kui alles teisel hooajal.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles