Kas tarokaartide lugemiseks peab olema sündinud eriliste võimetega?

, raamatu tõlkija
Copy
Foto: Shutterstock

Tuntud taro-asjatundja ja psühhoterapeut Juliet Sharman-Burke on koostöös kunstnik Giovanni Caselliga loonud kaardipaki, mis võlub lihtsuse ning läbimõeldud värvi- ja sümbolivalikuga. Kaunilt kujundatud komplekt koosneb 192-leheküljelisest raamatust ja 78 tarokaardist on mõeldud eelkõige algajatele, ent võiks kuuluda iga tarohuvilise kollektsiooni.

Esmase meeldiva mulje äratab hõlpsasti avatav kaunis karp, mis kaitseb nii raamatut kui ka kaarte, et need pikaajalisele kasutamisele hästi vastu peaksid. Komplekti kuulub ka käepärane lugemisalus, mille ühel poolel on ära toodud klassikalise, ajaproovile vastu pannud Keldi risti ja teisel poole Juliet Sharman-Burke’i originaalse Tähelaotuse positsioonid.

Kaardid ise on tavapärase suurusega – 12 x 7 cm –, mis võimaldab hõlpsasti näha kõiki detaile. Elegantselt lihtne tagakülg ei reeda, kas kaart on laotuses püsti või tagurpidi, mis on hea uudis neile, kes on harjunud kasutama lugemistes ka tagurpidi kaarte või soovivad vilumuse kasvades seda proovida.

TÄHENDUSRIKKAD SÜMBOLID JA LIHTNE ELEGANTS

Autor on järginud eelkõige Rider-Waite-Smith’i traditsiooni, mistõttu pärast selle paki põhjalikku tundmaõppimist võib taro-huviline hõlpsasti kasutada ka teisi sama perekonna kaardipakke. Ent osade kaartide puhul on autorid ammutanud inspiratsiooni vanimast säilinud taropakist – 15. sajandist pärinevast Visconti-Sforza tarost. Näiteks Armastajate puhul on RWS-i piibellik visioon Eedeni aiast ja pattulangemist asendatud hoopis kõnekama stseeniga noormehest, kes peab valima kahe naise vahel.

Juliet Sharman-Burke, Giovanni Caselli «Taro. Teejuht algajatele», tõlkinud Mari-Ly Tiitsmaa.
Juliet Sharman-Burke, Giovanni Caselli «Taro. Teejuht algajatele», tõlkinud Mari-Ly Tiitsmaa. Foto: Koolibri

Ehkki Juliet Sharman-Burke pidas käesolevat komplekti luues silmas eelkõige algajaid, paitab selle elegantne lihtsus ka pikaajalise tarolugeja silma. Tänu läbimõeldud ja järjepidevale värvidevalikule on kaarte laiali laotades otsekohe näha, millise masti kaardid lugemises domineerivad. Suur osa esoteerilisi sümboleid on eemaldatud, mistõttu vähesed allesjäänud sümbolid mõjuvad eriti tähendusrikkalt ning ärgitavad kaardipanejat kasutama lugemise tõlgendamisel oma intuitsiooni selle asemel, et takerduda iga üksiku sümboli tähenduse meenutamisse.

Eraldi rõhutamist väärib ka fakt, et ei raamatu autor ega illustraator pole teinud mingit allahindlust väikese arkaani kaartidele. Numbrikaartidel kujutatud stseenid on sama detailsed ja läbimõeldud kui suure arkaani kaartidel ning raamatus on pööratud kõigile 78 kaardile ühepalju tähelepanu.

TEEKOND KERGEMALT RASKEMALE

Raamatu ülesehitus on uuenduslik ning tõhus – sisuliselt on tegu kursusega, milles liigutakse süstemaatiliselt kergemalt raskemale. Esmalt tutvustab autor eraldi kõiki väikese arkaani kaarte ja õpetab tegema lihtsamaid lugemisi iga masti kaartidega eraldi. Siis keskendutakse suurele arkaanile ja lõpuks õpetab autor, kuidas kõik need teadmised integreerida ja teha lugemisi 78 kaardiga.

Igale kaardile on raamatus pühendatud kaks lehekülge. Mustvalge reproduktsiooni kõrval on eraldi välja toodud kõigi sümbolite tähendus. Pärast kaardi lühikest kirjeldust liigub autor edasi selle juurde, millele kaart lugemises viidata võiks. Autori oskus selgitada kaartide tähendusi selgelt ja lihtsalt – ent mitte lihtsustatult – ning seostada sajanditevanuseid, traditsioonilisi stseene tänapäevase eluga teevad «Taro teejuhist algajatele» raamatu, millel on koht nii algaja kui ka 20-aastase kogemusega tarolugeja raamatukogus.

Sageli valmistab 16 õukonnakaardi tõlgendamine raskusi isegi kogenud tarolugejatele. Juliet Sharman-Burke on seostanud rüütlid, kuningannad ja kuningad 12 sodiaagimärgiga, ent tema selged, tabavad kirjeldused äratavad õukonnakaardid ellu ka astroloogiakauge lugeja jaoks. Autor meenutab ka, et õukonnakaardid ei tähista vaid teisi inimesi meie elus, vaid viitavad sageli hoopis vajadusele arendada iseendas teatud omadusi.

SUUNDUMUS SISEKAEMUSE MÕISTMISELE

Juliet Sharman-Burke keskendub raamatus peamiselt kahele laotusele – viiest kaardist koosnevale Hobuserauale ning seitsmest kaardist koosnevale Tähele, mis mõlemad on tema enda loodud ning mille tõhususes ta on aastate jooksul veendunud. Ent kõigi väikese arkaani kaartidega lugemiseks pakub ta välja klassikalise Keldi risti, mida on kasutatud nüüdseks juba kaugelt üle saja aasta.

Eraldi tasuks ära märkida, et autor soovitab keerukamate küsimuste korral kasutada järjest kolme erinevat laotust, et saada olukorrast põhjalik ülevaade. Ta kutsub lugejat üles loobuma fatalistlikust tulevikuennustamisest ning asendama see sügava sisekaemusega, mis aitab meil mõista minevikku ning muuta seeläbi tulevikku paremuse poole.

Juliet Sharman-Burke, Giovanni Caselli «Taro. Teejuht algajatele», tõlkinud Mari-Ly Tiitsmaa. Raamat ja kaardid.
Juliet Sharman-Burke, Giovanni Caselli «Taro. Teejuht algajatele», tõlkinud Mari-Ly Tiitsmaa. Raamat ja kaardid. Foto: Koolibri

Tarokaardid võluvad oma ilu ja salapäraga, ent varem või hiljem tekib kaardipakki käes hoides küsimus: aga kuidas see ikkagi toimib? Kuidas on võimalik, et 78 pilti annavad mulle vastuseid eluliselt tähtsatele küsimustele? Kas pean olema sündinud eriliste võimetega? Kas vastused tulevad mingitelt välistelt jõududelt ja kui nii, siis miks peaksin neid usaldama?

Juliet Sharman-Burke’i arvates peitub saladus meie alateadvuses. Tarokaartidel kujutatud arhetüüpsed stseenid aitavad luua silla meie tavateadvuse ja alateadvuse vahele – alateadvus aga on koht, kus peituvad vastused paljudele tähtsatele küsimustele. Kaartide laotamine toimib omamoodi signaalina, mis annab meile loa heita hetkeks kõrvale tavapärane ratsionaalne mõtlemine ning lasta pinnale tõusta oma sügavaimates hingesoppides peituv tarkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles