Eia Uus: tänu lasteraamatutele sai ju minustki kunagi lugeja, ja tänu sellele kirjanik

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Kirjanik Eia Uus.
Kirjanik Eia Uus. Foto: Mihkel Maripuu

Äsja ilmus Postimehe Kirjastuselt Eia Uusi esimene lasteraamat «Seitsme maa ja mere taha», mille esitlus toimub 15. detsembril Eesti Rahva Muuseumis. Raamat sündiski tänu ERMi muinasjutunäitusele.

Eia Uus «Seitsme maa ja mere taha».
Eia Uus «Seitsme maa ja mere taha». Foto: Postimees Kirjastus

Veel enne jõule on ilmunud kaunis lasteraamat «Seitsme maa ja mere taha», mille illustreeris Sirly Oder. Varem vaid täiskasvanutele kirjutanud kirjanik Eia Uus on tegelikult lasteraamatu kirjutamisele mõelnud juba varem, kuid ei saanud selleks mahti. Otsus sündis aga kergesti, kui ta ERMi muinasjutunäituse plaanidest inspireerus.

«Ma olen alati tahtnud lastele kirjutada, sest tänu lasteraamatutele sai ju minustki kunagi lugeja, ja tänu sellele kirjanik,» tunnistab Uus. «Kuna mul on alati nii mitu romaani pooleli, lükkasin lasteraamatut edasi, aga kui kevadel pöördus minu poole Eesti Rahva Muuseum seoses vaputava muinasjutunäitusega, mis neil veebruaris avaneb ning küsiti, kas sooviksin sinna juurde raamatu kirjutada, ütlesin otsekohe jah!»

ERMi näitusest inspireerituna sündis lugu tüdrukust, kes tahtis hirmsasti teada saada, mis on õnn. Keegi ei osanud tema küsimusele vastata, mispeale läks tüdruk seitsme ma aja mere taha õnne otsima. Teekonnal kohtab ta kuningaid ja nõidu, salakavalat vanapaganat ja hirmuäratavaid hiiglasi, vaprat kangelast ja imeilusat piigat ning õpib kõigilt midagi.

ERMi muinasjutunäitus on Eia Uusi sõnul pööraselt mastaapne. «Väikesed ja suured saavad seigelda ühest muinasjutumaailmast teise: käia imemetsas, võlupoes, allmaailmas ja nii edasi. See on uskumatu ettevõtmine ning mul on tohutu au olla selle juures,» kiidab kirjanik.

Eia Uusi ja illustreerija Sirly Oderi lasteraamatu «Seitsme maa ja mere taha» Esitlused toimuvad Tartus Eesti Rahva Muuseumis 15. detsembril kell 11.30 jõululaada suurel laval ning kell 12.30 raamatupoes. Kell 13.30 on lapsed oodatud Laste ERMi, kus raamatu illustreerija Sirly Oder õpetab lastele joonistamist. Uuri ürituse kohta lähemalt siit! Tallinna esmaesitlus toimub ajakirja EMA peol Telliskivis teisipäeval, 17. detsembril kell 17.30 (autor on kohal kella 16st 19ni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles