Mida teha kingitud raamatuga, mis üldse ei meeldi?

Copy
Foto: Shutterstock

Pühadeaeg on kohe käes ja kuna eestlastele meeldib raamatuid kinkida, on väga suur tõenäosus, et sinagi saad jõuluks mõne raamatu inimestelt, kes sind päris hästi ei tunne. Nii võib kingitus tunduda päris igav.

Jõulupakist võib kätte sattuda raamat, mille lugemise vastu sul mingitki huvi ei teki. Halba valikut ei maksa kinkijale pahaks panna, sest teiste maitset ära tabada ongi väga raske. Sellega panevad mööda ka lähedased inimesed.

Jää viisakaks

Mida siis teha? Kõige pealt võta muidugi kingitus rõõmuga vastu ja jää viisakaks, soovitab Book Riot. Hoolimata sinu negatiivsest reaktsioonist – ehk isegi solvumisest – tuleb meelde jätta, et kingitegija ei ole pahatahtlik ning tema eesmärk oli sulle heameelt valmistada. Lõpuks ei ole midagi hullu juhtunud, sa said kõigest raamatu, mis sulle ei meeldi.

Ära ütle, et raamat tundub «huvitav»

Sarkastiliselt öeldud «huvitav» võib olla kõige suurem solvang mida kingituse kohta öelda. Nõnda näitad kohe välja, et sa ei oska žestist lugu pidada ja pead end valitud teosest kuidagi paremaks. Kui tunned, et oled nurka surutud ja kinkija ootab tagasisidet, siis võid kommenteerida ka raamatu välimust või heita pilgu raamatututvustusele ja kommenteerida seda neutraalsel toonil. Valetamine ei ole mõistagi sünnis, ei kiitmiseks ega laitmiseks.

Täna kinkijat

Pea meeles, et see inimene, kes sulle raamatu ostis ja selle kenasse paberisse pakkis, arvas, et see võiks sulle meeldida. Ta teab, et sulle meeldib lugeda ja püüdis sinu soovidele vastata. Ka see on suur asi. Isegi kui tead raudkindlalt, et sul ei teki mitte kunagi tahtmist seda lugeda, täna teda vaeva nägemise eest. Mõte on see, mis loeb.

Proovi siiski lugeda

Mis on kõige halvem asi, mis sinuga võib juhtuda, kui võtad kätte ja üritad natuke lugeda raamatut, mis sulle pealtnäha huvi ei paku? Tõenäoliselt raiskad vaid veidi aega. Heal juhul avastad aga uue huvitava teema, žanri, autori või stiili. Vahel kõnetavad meid kõige enam just need raamatud, mille kätte võtmise peale me ei oleks ise osanud tullagi. Kõrvaltvaataja pilk on värskendav. Pealegi on sul siis midagi kinkijale tagasisideks öelda, kui teda peaks sinu arvamus raamatu kohta huvitama.

Muidugi mõista ei meeldi kõigile samad raamatud ja teoste valik poodides on väga lai. Kui sa oled raamatusõber, siis leiad oma riiulis koha ka nendele raamatutele, mida sa ei oleks ise välja valinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles