Loomingu Raamatukogus ilmus Jean Echenozi romaan «Jooks»

Copy
Emil Zátopek.
Emil Zátopek. Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

Loomingu Raamatukogus ilmus selle aasta eelviimane number, Jean Echenozi romaan «Jooks». Prantsuse keelest tõlkis ja saatesõna kirjutas Indrek Koff.

Foto: Loomingu Raamatukogu

«Jooks» on lugu legendaarsest Tšehhi jooksjast Emil Zátopekist, kes 1948–1954 purustas järjepanu pikamaajooksu distantside maailmarekordeid, võitis olümpiamedaleid ja leiutas väidetavasti lõpuspurdi. Legendaarne oli ka tema jooksustiil, mida Echenoz kirjeldab nii: «Emilist jääb mulje, nagu ta kaevaks, või kaevuks iseendasse, nagu oleks ta transis, või töötaks nagu labidamees. (---) Emil liigub raskelt, kandiliselt, vaevaliselt, otsekui tõmmeldes. Ta ei varja, et pingutus on ränk, see paistab tema krimpsus, kipras, kirtsus näolt, mida alatasa katvat grimassi on valus vaadata. Tema näojooned on moondunud, just nagu rebiks neid pöörane kannatus, aeg-ajalt pistab ta ka keele suust välja, jääb mulje, nagu oleks tal mõlema jooksukinga sees skorpion.» 

Zátopeki elulooga põimuvad Tšehhi ajaloo pöördelised momendid alates 1939. aasta Saksa okupatsioonist kuni 1968. aasta Praha kevade järelmõjudeni.

Jean Echenoz (sünd. 1947) on tunnustatud tänapäeva prantsuse kirjanik, 1999. aastal pälvis ta maineka Goncourt’i auhinna romaaniga «Ma lähen ära» (e. k. 2012, tlk. Kaja Riesen).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles