Rahvusraamatukogus esitletakse esimest Eesti rahvusatlast ja avatakse aegade suurim kaardinäitus

Copy
Illustratsioon: 1930. aastatel kavandatud rahvusatlase ainuke proovitrükini jõudnud kaart. Eesti kõrgussuhted. August Tammekann, 1940. 1 : 750 000.
Illustratsioon: 1930. aastatel kavandatud rahvusatlase ainuke proovitrükini jõudnud kaart. Eesti kõrgussuhted. August Tammekann, 1940. 1 : 750 000. Foto: August Tammekann

12. novembril esitletakse Eesti Rahvusraamatukogus Eesti rahvusatlast, mis on valminud Tartu Ülikooli geograafide ja Regio kaardimeistrite koostööna. Eesti esimese rahvusatlase ilmumise puhul avatakse rahvusraamatukogu 6. korruse näitusesaalis ka suurejooneline kaardinäitus. Esitlusel ja näituse avamisel kõneleb kultuuriminister Tõnis Lukas.   

Atlases on ligikaudu 500 ajaloolist ja tänapäevast kaarti, mis tutvustavad Eesti loodust, kultuuri, ajalugu ja eluolu. Kaardid on koondatud 36 teemapeatükiks, milles tutvustatakse muu hulgas Eesti piiri kujunemist, kliimat, eestlaste päritolu, haridust, rahvaluulet ja religiooni. «Eesti rahvusatlas on kahtlemata riigi esindusteos,» kommenteeris atlase koostaja Taavi Pae.  

Rahvusatlas.
Rahvusatlas. Foto: Regio

Eesti esimesele rahvusatlasele pühendatud näitus «Rahvusatlas» esitab põneva ajas kulgeva pildirea meie riigi ning ühiskonna arenemisest, näidates samal ajal ka kaardijoonise muutumist ajaloo vältel. Rahvusatlase koostaja Taavi Pae rõhutab, et kaardid on suhteliselt halvasti säiliv teavikuliik ning mitmest atlases esitatud kaardist on alles jäänud vaid mõni eksemplar. «Rahvusraamatukogu näitus pakub ainulaadse võimaluse uurida lähedalt huvitavaid ja haruldasi kaarte, varasemaid Eesti atlaseid ning ka teiste maade rahvusatlasi,» selgitas Pae. 

Näitusel saab tutvuda ka kaartide suuremõõtmeliste reproduktsioonidega, millest üks haruldasim on 1920. aastal ilmunud «Laidoneri» Eesti kaart ehk Eesti riigi kartograafiline iseseisvusdeklaratsioon. Kaardiga sooviti maailmale näidata noore vabariigi paiknemist ja piire ning kaardile lisavad väärtust selle servadel olevad Johan Laidoneri kirjutised.  

Näitusel eksponeeritud kaardid pärinevad Eesti Rahvusraamatukogu ja Rahvusarhiivi kogudest. Näituse valmimist toetavad Eesti Kultuurkapital, Regio ja GoTravel.  

Eesti rahvusatlase esitlus ja kaardinäituse avamine toimub 12. novembril kell 17 Eesti Rahvusraamatukogu 6. korruse näitusesaalis. Näitust saab külastada rahvusraamatukogu lahtiolekuaegadel 13. novembrist 2019 kuni 26. veebruarini 2020.    

19. novembril kell 17 esitletakse Eesti rahvusatlast Tartus Rahvusarhiivis.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles