Kõige loetavam teos sõjapidamise kohta inimkonna ajaloos

Copy
Sun Zi «Sõjakunst», tõlkinud Märt Läänemets. Illustreeritud väljaanne.
Sun Zi «Sõjakunst», tõlkinud Märt Läänemets. Illustreeritud väljaanne. Foto: Koolibri

Kirjastus Koolibrilt on ilmunud Märt Läänemetsa tõlkes Sun Zi «Sõjakunsti» illustreeritud väljaanne. Eesti Kirjastuste Liidu ajalehes «Raamat» ilmus Roger T. Amesi lühendatud eessõna, mis annab aimu teose 

«Sõja seadused», mis käesolevas väljaandes kannab lugejale küllap tuttavamat pealkirja «Sõjakunst», on kõige loetavam teos sõjapidamise kohta inimkonna ajaloos. See iidne tekst on loodud Hiina sõdivate riikide ajastul (u 403–221 e.m.a) ja Hiina keisririigi kujunemise perioodil, mis tõi lühikeseks ajaks võimule Qini dünastia. Samas on see väga kaasaegne tekst. Vietnami väejuht Vo Nguyen Giap on väitnud, et just see raamat andis innustust, mis viis Põhja-Vietnami võidule Ameerika Koljati üle.

Vana-Hiinas muutus sõda nende sajandite jooksul varasemast aumeeste mängust suureks ettevõtmiseks, kus nende hulk, kes jätsid elu lahinguväljale, oli tõusnud sadadesse tuhandetesse. Rändõpetlased ja mõttetargad käisid mööda Hiinat, pakkudes sõdivatele valitsejaperekondadele oma nõuandeid ja teeneid. Nende sõja-asjatundjate seas tunneb ajalugu kõige paremini meest nimega Sun Zi ehk «Õpetaja Sun». Tema kanoonilisele tekstile on pika ajaloo jooksul loodud raamatukogutäis kommentaare ja see on tõlgitud kõikidesse suurematesse maailma keeltesse.

Viimase põlvkonna jooksul on õpetlased jõudnud uuele arusaamisele sellest, kuidas elu ja surma peale käiv sõda mõjutas oluliselt Hiina kultuuri kujunemise algaastatel tekkinud elu- ja mõtlemisviisi. Hävitavate sõdade õudus ja metsikus olid jõudnud sellele tasemele, et surm ise oli saanud eluviisiks ning sõda muutunud määravaks inimtegevuse valdkonnaks, millele Vana-Hiina eripärases korrelatiivses maailmavaates erilist rõhku pandi.

Üks peamisi filosoofilisi termineid Hiina kosmoloogia maailmavaadet esindavas sõnavaras ja Sun Zi «Sõjakunstis» on dao, mida eesti keelde tõlgitakse enamasti sõnaga «kulg» ja mis tähendab midagi nii lihtsat ja sügavat kui «elu» või «kogemus». «Sõjakunst», kus sedasama kosmoloogiat rakendatakse, on midagi palju enamat kui lihtsalt taktika ja strateegia sõjateaduslik käsiraamat. Nagu hiina meditsiinis või kokakunstis, avaldub ka siin eriline mõtlemis- ja eluviis. Nii hindavad iidseid mõtteid sõja strateegiast ka tänapäeva juhid mis tahes eluvaldkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles