Selgusid Nobeli kirjandusauhinna laureaadid

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Olga Tokarczuk ja Peter Handke.
Olga Tokarczuk ja Peter Handke. Foto: SCANPIX

10. oktoobri pärastlõunal kuulutati välja Nobeli kirjandusauhinna laureaadid, keda tänavu on kaks. 9 miljoni Rootsi krooni suuruse preemia saavad 2018. aasta eest Olga Tokarczuk ja tänavuse aasta eest Peter Handke.

Olga Tokarczuk.
Olga Tokarczuk. Foto: AGENCJA GAZETA / REUTERS

Poola kirjanik Olga Tokarczuk sündis 1962. aastal Poolas Sulechówis ja täna elab Wrocławis. Tema vanemad olid õpetajad ja kuna isa töötas ka raamatukogus, sai ta lapsepõlves väga palju lugeda. Olga Tokarczuk on õppinud Varssavi Ülikoolis psühholoogiat. Tema kõige olulisema teosena toovad Nobeli preemia väljaandjad esile 2014. aastal ilmunud ajaloolist romaani «Księgi Jakubowe» («Jakobi raamatud»).

Peter Handke.
Peter Handke. Foto: imago stock&people / imago/SKATA

Austria autor Peter Handke sündis 1942. aastal Lõuna-Austrias Griffeni-nimelises külakeses. 1961. aastal läks ta õppima Grazi Ülikooli, kuid jättis õpingud pooleli ja pühendus kirjutamisele. Nüüdseks on komisjoni selgitusel saanud Peter Handkest üks kõige mõjukamaid kirjanikke Euroopas pärast Teist maailmasõda. Ta on kirjutanud nii romaane, esseesid, näidendeid kui filmistsenaariumeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles