Poiss, kes püüab päästa parki

Mari Klein
, keeletoimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Maailmas on küllap juba keeruline leida kedagi, kes ei teaks midagi kliimaprobleemidest või populaarsest kampaaniast «Reeded tuleviku heaks», mille algatas Rootsi koolitüdruk Greta Thunberg. Veel keerulisem on loodetavasti leida Eestis inimest, kes ei oleks kuulnud midagi paljude kaasmaalaste murest mõõdutundetu metsalangetamise pärast meie armsal Maarjamaal.

Iga ajastu peegelduse ehk päevakorral olevad probleemid leiab sageli rohkem või vähem peidetuna just nimelt lasteraamatutest. Ja pole tänapäevgi selles osas erand. Et mure looduse pärast ei piirdu vaid Eesti või Rootsiga, vaid rõhub inimesi kõikjal, näitab hästi läti kirjaniku Luīze Pastore lustakas lugu Jakobi erilisest plaanist.

«Jakobi väga hästi õnnestunud plaan» Luīze Pastore. Tõlkinud Margus Konnula.
«Jakobi väga hästi õnnestunud plaan» Luīze Pastore. Tõlkinud Margus Konnula. Foto: Raamat

Jakob (päris õige ja armsa lätikeelse originaalnimega Jēkabs) on nimelt natuke üksildane läti poiss, kes elab koos isaga Riias ning näeb jõge ja puid enamasti vaid läbi aknaklaasi. Nii et tema peamine rõõm on joonistada kaarte. Jakobi mure looduse pärast ei ole aga sugugi väiksem, eriti kui selgub, et ühes tema kodulinna kõrvalises kvartalis tahetakse kõledate klaasist kõrghoonete ehitamise nimel maha raiuda terve suur ja kaunis park, mis pakub varju ja pelgupaika paljudele olenditele.

Raamatu algusosas unistab Jakob oma igavatel päevadel sellest, et Daugava jõgi ohutult üle kallaste tõuseks ja põnevust pakuks ning tema suure purjelaevaga seda mööda seilata saaks. Igavatele päevadele tuleb lõpp aga hoopis kiiremini, kui ta ise seda aimata oskab, ning peagi kulgeb Jakobi elu juba nagu põnevusfilmis.

Kas Jakob suudab pargi päästa? Kas üleujutus tuleb või mitte? Kuidas on asjaga seotud kõnelevad koerad? Mis koht on Maskačka ja kes on sealne boss? Miks kardab Jakob majaperenaist? Kas Kotkas kohtas merel piraate? Kuhu kadus sokk? Mida õpitakse Unistuste Akadeemias? Ja kes on Mimmi? Seda kõike saab teada Jakobile kaasa elades. Mõistagi selgub lõpuks, et parimad plaanid realiseeruvad ikka vaid koostöö ja sõprade abil. Eriti siis, kui asjasse on segatud ka turvamees ja nuhk.

Eesti ühe parima läti keelest tõlkija Margus Konnula ehk Contra suurepärane tekst koos nutikate sõnamängudega viib loodusest hooliva lugeja kaasa samasuguse hoo ja vooluga nagu Jakobi igatsetud üleujutus. Silmarõõmu pakuvad ka Reinis Pētersonsi vahvad illustratsioonid. Ja uskuge mind, Riiat vaatate sellest ajast saati natuke teistsuguse pilguga. Ärge imestage, kui tabate end vargsi pilguga Daugavalt suuri purjelaevu otsimas, vähemalt oma vaimusilmas.

Artikkel ilmus esmakordselt Eesti Kirjastuste liidu ajalehes «Raamat».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles