EKA tudengid lõid Zero Waste näituse jaoks seitse raamatut

Copy

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) graafika osakonna II kursus (Mark Hiir, Brit Kikas, Maria Izabella Lehtsaar, Liis-Marleen Verilaskja) kutsus kevadel Bristoli Vabagraafika Uuringute Keskuse kunstnikuraamatu klubi huvitatud liikmeid töötama ühiselt teemal Zero Waste. Selle teema kasuks otsustati ühise ajurünnaku tulemusel – küsimuse fookuses, mis võiks olla ühisosa, mis üliõpilasi kõige rohkem kõnetaks. Septembri lõpus avatakse kunstnikuraamatu näitus Bristolis, novembris EKA raamatukogus.

Zero Waste viitab vastutustundlikule eluviisile, raiskamise lõpetamisele ja muretsemisele planeedi tuleviku pärast. Näituse töödes ei nähta ainult saastamise ja loodushoiu temaatikat, samaväärt oluline on inimsuhtete väärtustamine.

Spetsiaalselt näitusele tehtud seitset raamatut toetavad teemaga haakuvad raamatud EKA graafika osakonna kunstnikuraamatu kollektsioonist. Kollektsioon on loodud 2009 ja koosneb enamjaolt teise aasta kevadsemestri kursusetöödest. 2016. aastal oli EKA graafika ja graafilise disaini ühisprojekti raames teemaks toit – asi, millest paljudes riikides on puudus, teistes aga meeletult raisatakse. Näitusel näeb ka nelja ühistöö raamatut.

2019. aasta raamatud on valdavalt teostatud traditsioonilistes graafikatehnikates – kasutatud on nii linoollõiget, kõrgtrükki, käsiladu, oforti kui ka siiditrükki. Kursuse juhendajad on Eve Kask ja Lennart Mänd (EKA aksessuaari- ja köitedisain), kes on koostööd teinud üle 20 aasta.

Näitusel osalevad EKA graafika üliõpilased Pille Alasi, Valentin Alizer (France), Kristiina Avel, Emilia Furs, Mark Hiir, Karin Ird, Brit Kikas, Margus Kontus, Maria Izabella Lehtsaar, Ott Lemsaar, Siim Lootus, Liina Loper, Ann Pajuväli, Anette-Lis Seppel, Liis-Marleen Verilaskja ja graafilise disaini üliõpilased Moonika Maidre juhendamisel: Meeri Kabur, Kristjan Kesküla, Anita Kossareva, Liisi Lasn, Arvi Piir, Anni Mari Rohumäe, Martis Roosimaa, Oskar Tikka, Tuuli Velling, Linda Vainomäe, Ulla Väljaste. Bristoli UWE poolt osalevad Beatriz Leonardo, Niamh Fahy, Zelda Velika, Chrystal Cherniwchan & Sarah Bodman, Stephen Fowler, Gen Harrison. Lisaks on näitusel esindatud järgmised autorid Bristoli Vabagraafika Uuringute Keskuse kunstnikuraamatu arhiivist: Daniel Lehan, Julie Johnstone, Jeremy Dixon, Corinne Welch, Angie Butler, Hazel Grainger, Simon Kentgens, Stephen Spurrier, Imi Maufe, Rebecca Weeks, Sarah Nicholls, Eric Watier, Mark Pawson, EAK Press, Hazel Grainger.

Kunstnikuraamatuid saab näha ka EKA raamatukogu näitusel novembris 2019. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles