Andrus Kivirähk mõtles Oskar Kallise eluloo kirjutamisele viis aastat

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Andrus Kivirähk.
Andrus Kivirähk. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kirjanik Andrus Kivirähk esitles 30. augustil Tartu Apollo raamatupoes oma uut raamatut «Sinine sarvedega loom», mis on kunstnik Oskar Kallise nii-öelda libapäevik – Kivirähki kirja pandud elulugu, mis on inspireeritud kunstniku loomingust.

Andrus Kivirähki raamat «Sinine sarvedega loom».
Andrus Kivirähki raamat «Sinine sarvedega loom». Foto: Raamat

Uut teost tutvustades sõnas Kivirähk, et see on välja mõeldud päevik, mis on kirjutatud mineja positsioonilt. Lugejale peaks aga näha olema, et Oskar Kallis nägi surma või lahkumist kuidagi hoopis teistmoodi. «Nii et mingis mõttes võib öelda, et see raamat lõppeb õnnelikult,» märkis kirjanik ja ei hakanud sisust lähemalt rääkima, et lugejale jääks ka üllatusmoment.

«Viis aastat mõtlesin selle peale, mida selle Oskar Kallisega teha. Kirjutamine ise, ma arvan, võttis mingi pool aastat või nii,» tunnistas kirjanik. «Seda ka mitte nüüd päevad läbi.» Puhtalt kirjatööle kulub Kivirähkil umbes paar tundi päevas. Ülejäänud päeva jooksul tegeleb ta küll teiste asjadega, kuid samal ajal mõtleb edasi, kuidas kirjutamisega pooleli jäänud koha pealt edasi minna. Nõnda valmis ka «Sinine sarvedega loom», milleks autor sai ainest Kallise töid vaadates.

Tekstiilikunst. Oskar Kallis "Ussikuningas" 1915, ERM.
Tekstiilikunst. Oskar Kallis "Ussikuningas" 1915, ERM. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Oskar Kallis (1892 –1918) oli eesti maalikunstnik, kes oli ka üks esimesi ainult Eestis kunstihariduse omandanud kunstnikke. Kallis ühendas oma loomingus rahvakunsti ja juugendit ning ta sai oma Kalevipoja-aineliste pastellmaalidega silmapaistvaks rahvusromantilise suuna esindajaks. Oskar Kallis kujundas Eduard Vilde teose «Mäeküla piimamees» (1916) ning ta on loonud ohtralt ka mitmesuguste tarbeesemete kavandeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles