Kodutu mees avas kasutatud raamatute poe inimestele, kel pole kuhugi minna

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

Kui kreeklane Leonidas Koursoumis oli töötu ja kodutu, ei loobunud ta kunagi oma unistusest oma elu uuesti üles ehitada. Raskuste kiuste avasta ta Ateenas kasutatud raamatute poe, kus tööd saavad vaid kodutud.

70-aastane Leonidas Koursoumis jäi kodutuks Kreeka majanduskriisi ajal. 2012. aastal kaotas ta oma töö kirjastajana ja jäi peagi ka kodust ilma. Kes võtaks nii vana mehe tööle? Leonidas avastas, et selliseid inimesi ei olegi.

Ateena tänavatel ringi käies hakkas mees koguma raamatuid, mis inimesed olid ära visanud. Prügikastidest päästetud trükised müüs ta Ateena kirbuturul mõne euro eest maha. Sellest tekkis idee avada oma kasutatud raamatute pood, kus ta saaks olla iseenda tööandja ja võtta palgale ka oma kodutud sõbrad, keda ta oli tänavatel kohanud, kirjutab KT Greece.

Ühel jaanuarikuu hommikul ärkas Leonidas kindla eesmärgiga oma mõte teoks teha. Sel ajal elas ta oma sõbra kontori taga asuvas tühjas laoruumis. Ta avaldas Facebookis postituse, milles kutsus üles inimesi annetama raamatuid, mida nad enam ei vaja. Postitust jagati sotsiaalmeedias edasi ja peagi noppis selle üles Kreeka meedia. Leonidasest kirjutati ajalehtedes ja tema lugu levis kiiresti edasi. Tänu sellele soovis suur hulk inimesi kodutuid aidata ning peagi hakkasid saabuma suured pakid raamatutega, mis vahel olid kasutatud, vahel täiesti uued.

Raamatupoele leidis Leonidas ajutise ruumi tänu anonüümsele heategijale. Praegu on poes umbes 50 000 raamatut. Inimesed ostavad poest uut lugemist ja toovad oma vanad raamatud müüki.

Leonidasel on veelgi suuremad plaanid ja ta tahab varsti teise poe avada, et veelgi rohkem kodutuid aidata. Viimastel aastatel on Kreekas plahvatuslikult kasvanud kodutute inimeste arv nii kreeklaste kui välismaalaste seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles