4 raamatut, mida George R.R. Martin soovitab kõigil lugeda

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
George R.R. Martin.
George R.R. Martin. Foto: Nathan Denette / AP / Scanpix

Fantaasiakirjanik George R.R. Martin on sageli jaganud lugemissoovitusi, kuid enamasti on need samuti fantaasiakirjanduse vallast. Seekord on tal mõned soovitused ka neile, kel on huvi teiste žanrite vastu.

New Yorgi avalik raamatukogu uuris George R.R. Martinilt, milliseid raamatuid ta soovitab lugejatel raamatukogust võtta. Siin on tema valik raamatuid, mis ei kuulu fantaasiakirjanduse alla.

F. Scott Fitzgerald «Suur Gatsby»

Jazzi-ajastu krooniku F. Scott Fitzgeraldi olulisem romaan on briljantne pilguheit svingivatesse 20ndatesse ja selle ajastu kõrgseltskonda. Romaani keskmes on jõukas ja müstiline miljonär Jay Gatsby, kes armastab suurejoonelisi pidusid ning kelle kirg Daisy Buchanani vastu kujuneb hukatuslikuks. Fitzgeraldi teost peetakse üldjuhul üheks parimaks romaaniks läbi aegade ja kriitikud on öelnud, et sellest ei leia ainsatki üleliigset lauset. «Suur Gatsby» on menukas tänini, müües aastas ligi 300 000 eksemplari.

Joseph Heller «Catch-22»

Satiiriline romaan «Catch-22» jutustab ameerika sõduri Yossariani loo Koreas Teise maailmasõja ajal. Romaani nimi on saanud osaks ingliskeelsest sõnavarast tähistades absurdset situatsiooni, millest ei ole võimalik võitjana välja tulla – kõik püüded olukorda muuta viivad paratamatult tagajärgedeni, mida üritatakse vältida.

Charles Dickens «Jutustus kahest linnast»

Lucie Manette, pooleldi inglanna, pooleldi prantslanna, elab oma perega rahulikult Londonis. Päästnud palju aastaid tagasi oma isa, tunneb ta ennast väljaspool ohtu. Kuid märatseva rahvajõugu pikk verine käsi sirutub tema ja ta perekonna poole, paisates nad üha suurenevasse hädaohtu. Charles Dickensi unustamatus ja dramaatilises raamatus on ohus armastus, ustavus, sõprus ja isegi elu.

Pat Conroy «Tõusude ja mõõnade prints»

Lugu Lõuna-Carolinas elavast perekonnast, kus despootlik isa, ilus ja edasipüüdlik ema ning inimsuhetele tausta loov loodus vormivad laste hingeelu ja saatust. Vanem poeg Luke on valmis oma põhimõtteid kaitstes isegi elu ohverdama, tütar Savannah valab oma ängi ja paine luulesse. Kui ka sellest enam ei piisa, üritab ta endalt elu võtta. Et õde aidata, pöördub ta vend Tom psühhiaatri abiga mõttes tagasi lapsepõlve ning avastab, et seal kogetuga leppimisest sõltub ka tema enda edasine elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles