Raamat, mida Mark Twain südamest vihkas

Copy
Mark Twain.
Mark Twain. Foto: akg-images / scanpix

Kirjanik Mark Twain võis olla väga otsekohene. Mõni võiks öelda, et arvustades Jane Austeni suurteost «Uhkus ja eelarvamus» oli ta suisa julm.

LitHub leidis kaks teksti, milles Twain avaldab arvamust Jane Austeni teose «Uhkus ja eelarvamus» kohta. Ühes pooleli jäänud kirjatöös pealkirjaga «Jane Austen» kirjutab Mark Twain, et iga kord, kui ta võtab kätte kas «Uhkuse ja eelarvamuse» või «Mõistuse ja tunded», siis tunneb ta end kui kõrtsmik, kes astub Taevariiki.

Jane Austen «Uhkus ja eelarvamus».
Jane Austen «Uhkus ja eelarvamus». Foto: akg-images / British Library / Scanpix

«Mõtlen seda, et ma tunnen, kuidas ta ilmselt tunneks, kuidas ta päris kindlasti tunneks,» kirjutas Twain. «Ma olen päris kindel, et ma tean, millised tunded teda valdaksid ja kuidas ta seda kommenteeriks. Kindlasti ajaks ta oma huuled torru, kui need ülitublid presbüterlased selle esitusega rahulolevalt kaasa läheksid. Sellepärast, et ta peaks end nendest paremaks? Sugugi mitte. Nad ei oleks lihtsalt tema maitse – ja nii ongi.»

1898. aastast on aga leitud kiri, mille Mark Twain saatis Joseph Twichellile ning seal ei ole kirjanikuhärra naiskolleegi tööde suhtes sugugi nii viisakas. «Mul ei ole mingit õigust raamatuid kritiseerida, ja ma ei teegi seda, välja arvatud juhul, kui ma neid vihkan. Ma tahan tihti kritiseerida Jane Austenit, aga tema raamatud ajavad mind nii närvi, et ma ei suuda lugeja eest oma raevu varjata. Seepärast ma pean iga kord pooleli jätma, kui olen seda proovinud,» tunnistas ta sõbrale. «Iga kord kui ma loen «Uhkust ja eelarvamust», siis ma tahan ta hauast üles kaevata ja tema kolju pihta tema enda sääreluuga lüüa.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles