Saigyō 900. sünniaastapäevale pühendatakse konverents «Luule jõud»

Copy
Matsushima.
Matsushima. Foto: Shutterstock

Saigyō (1118–1190) on üks jaapani kuulsamaid luuletajaid, kellest võtsid eeskuju Bashō, Ryōkan jt tuntud kirjanikud. Saigyō 900. sünniaastapäevale pühendatud konverentsil lähenetakse luuletaja pärandile ja selle hilisemale retseptsioonile religiooniloo, kunsti- ja kirjandusteaduse perspektiividest, et käsitleda Saigyō loomingu tänapäevaseid tõlgendusvõimalusi.

«See, mis võib jõudu kasutamata panna liikuma maa ja taeva, lasta silmale nähtamatutel jumalatel ja vaimudelgi meelenukrust tunda saada, muuta naise ja suhted lembeks ja taltsutada uljaste sõdalaste meelt, on ainult luule,» nõnda kirjeldas Ki no Tsurayuki Saigyō luulekogu «Mägikodu» («Sankashū», 12. saj).

Tema pikki rännakuid, onnides veedetud öid, üksindust ja igatsust kirjeldavad luuletused tõusevad kõrgemale kohalikest oludest ja kõnetavad kõiki lugejaid, olenemata ajast ja kohast.

5.-7. juulil toimuva ürituse avavad Rein Raua (Tallinna ülikool) ja Yoshihito Nishizawa (Sophia ülikool) loengud. Ettekannetega esinevad Yasurō Abe (Nagoya ülikool), Kensuke Chikamoto (Nagoya ülikool), Edward Kamens (Yale’i ülikool), Joshua Mostow (British Columbia ülikool), Ivo Smits (Leideni ülikool), Jack Stoneman (Brigham Youngi ülikool) jpt.

Mälestuskonverents on jätkuks pikemale ürituste sarjale, mis sai alguse 2010. aastal, kui Tallinna ülikoolis leidis aset Saigyō uuringute seltsi ja TÜHI ühine sümpoosion «Kirjandus ja religioon üleminekuperioodil: Saigyō ja Jien».

2017. aastal organiseeriti ühine paneel «Saigyō rännakud ja kirjandusteosed üle aja ja ruumi» Euroopa Jaapani Uuringute Assotsiatsiooni konverentsil Lissabonis. Mitmed juulikuus Tallinnas toimuva konverentsi teemad viivad edasi varem algatatud diskussioone. 2020. aastal on plaanis avaldada artiklikogumik, mis võtab oma kaante vahel kokku seni tehtud töö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles