6 olulist põhjust, miks lapsed peavad suvel raamatuid lugema

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Sellest, kui oluline on raamatute lugemine lapse arengule, on juba palju räägitud. Sellegipoolest tasub meelde tuletada, et suvel, kui aega on laialt käes, ei jääks lapsed liialt ekraanide taha aega veetma ja loeks läbi mõne päris raamatu.

Suvi on lugemiseks ideaalne aeg. Kuhugi pole kiiret ja kohustusi on vähem, mistõttu on lastel suurem võimalus laenutada omale raamatukogust hea ports just selliseid raamatuid, mis neile tõesti meeldivad.

Lapsevanemal on kohustus lapse lugemisharjumust suvel igati soodustada. Siin on Scholar Within vahendusel kuus põhjust igaühe veenmiseks.

  • Lugemine parandab lugemisoskust. Harjutamine teeb meistriks ja kui kooli ajal on lugemine lapse jaoks väga vaevaline, saab suvel seda oskust lihvida.
  • Vabalt valitud teosed suurendavad lugemissoovi. Lase lapsel valida poest või raamatukogust just see raamat, mida tema ise lugeda tahab. Ära kritiseeri tema valikut, sest vaid nii jõuab talle kohale teadmine, kui mõnus lugemine on. Ainult sunniga lugemine tekitab trotsi ja vastumeelsust mitte ainult raamatu vadi kogu tegevuse vastu.
  • Lugemine parandab lapse enesehinnangut. Laiemad teadmised, parem empaatiavõime ja silmnähtav areng lugemisoskuses tõstavad lapse enesehinnangut enne uue kooliaasta algust.
  • Suvine lugemisharjumus aitab vähendada pikal puhkusel tekkivat õppevõime langust. Kui laps ei loe suvel ühtegi raamatut, on tal septembri alguses kooli paratamatult raskem uuesti loetavasse teksti süveneda ja seetõttu ka õpitut meelde jätta.
  • Lugemine toetab järelduste tegemise oskust. Üldise arengu seisukohalt on lugemine peale meelelahutuse väga tore ka seetõttu, et see aitab kõikvõimalikke nähtusi paremini mõista. Lugemine on üks kõige tõhusamaid meetodeid, kuidas taiplikkust treenida.
  • Kuna lugemine parandab mälu, on see suvel ideaalne meetod lapse aju töökorras hoidmiseks, kuid stimuleerivaid tegevusi on väheks jäänud.

Julgusta last kindlasti suvel lugema, et ta ka puhkuse ajal areneks ja sügisel kooli minnes ei tunneks end ebakindlalt. Mida rohkem ja erinevate teostega tutvuda, seda laiemaks läheb tema silmaring. Kõige selle juures on aga olulisem teadmine, et suvine lugemine on lihtsalt tore tegevus ja tõeline nauding, millest ei tohiks lapsi ilma jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles