Leiti vaimukas Ernest Hemingway kiri, mis oksjonil suure summa eest maha müüdi (1)

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Ernest Hemingway Hispaanias härjavõitlust vaatamas.
Ernest Hemingway Hispaanias härjavõitlust vaatamas. Foto: AP / Scanpix

Kirjanik Ernest Hemingwayl oli suur huvi härjavõitlusese vastu, kuigi ta ise oli selles väga kehv. 1924. aastal kirjutas ta oma katsetustest härja seljas ka isale. Hiljuti leiti see kiri üles ja müüdi  oksjonil 25 000 dollari ehk 22 326 euro eest maha.

Hemingway kirjutas 3. septembril 1924 Pariisis oma isale pika kirja, mille ülemises osas on «august» maha tõmmatud ja asendatud uue kuupäevaga. Kaheksast leheküljest koosnev kiri on väga väärtuslik, sest see oli Clarence Hemingway käes ning selle sisu ei ole varem avaldatud, vahendab Bookstr. Oksjonimaja Bonhams andmetel oli kiri tänaseni kirjandusuurijate eest peidus.

Kirjas jutustab Hemingway isale oma reisist Hispaaniasse, kus ta proovis mitu korda kätt härjavõitlejana. Kuigi kirjanikule meeldis härjavõitlusest palju mõelda ja kirjutada, ei olnud ta selles ise andekas ning ebaõnnestus iga kord, kui üritas sõjakaid veiseid üle trumbata.

«Ma olin härjavõitlusareenil viiel erineval päeval ja mind paisati õhku kolmel korral, ühel korral kui pull tahtis mind lüüa, läksin tema sarvede vahele ja hoidsin kinni. Ta kandis mind edasi… umbes kaks pikka minutit… Ma olen liiga vana, et härjavõitlust tõsiselt ette võtta, sest suured tegijad alustavad, kui nad on umbes kuueaastased… Mehe vaprus vajab trenni samamoodi nagu ta jalad… Mul on palju toredaid härjavõitluslugusid, mida kirja panna.»

Ernest Hemingway Kuubas 1950ndatel.
Ernest Hemingway Kuubas 1950ndatel. Foto: TopFoto.co.uk/Scanpix

Kogu kiri ei ole siiski pühendatud härjavõitlusele. Ta kirjeldab ka oma elu 9-kuuse poja Bumbie ja naise Hadleyga, kes sel ajal on mõlemad terved ja õnnelikud. Oksjonimaja Bonhams kirjelduse järgi veetis pere Pariisi aega koos poeedi William Carlos Williamsiga, kes väidetavalt jumaldas Hemingway poega ja oskas tema eest hoolitseda.

Bonhams on varemgi müünud Hemingway lähedastele kuulunud asju. Näiteks müüdi 2017. aastal täiendatud «Kellele lüüakse hingekella» autogrammiga esmatrükk maha 80 000 dollari ehk 71 480 euro eest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles