Pikaajaline telesarja «Doctor Who» autor jäi transfoobiliste säutsude tõttu raamatulepingust ilma

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Kaader sarjast «Doctor Who» 2006. aastal. Pildil näitleja David Tennant.
Kaader sarjast «Doctor Who» 2006. aastal. Pildil näitleja David Tennant. Foto: Rights Managed / BBC / Ronald Grant Archive / Mar / Scanpix

BBC telesari «Doctor Who» läks esmakordselt eetrisse juba 1963. aastal. Oktoobris ilmub mahukas antoloogia «The Doctor Who: The Target Storybook», mis sisaldab nii sarja eel- kui järellugusid ja laiendab veelgi Doctor Who maailma.

Autorite hulgas on Terrance Dicks, Matthew Sweet, Simon Guerrier, Colin Baker, Matthew Waterhouse, Jenny T. Colgan, Una McCormack, Steve Cole, Vinay Patel, George Mann, Susie Day, Mike Tucker, Joy Wilkinson ja Beverly Sanford. Ebury Publishing on aga otsustanud välja jätta Gareth Robertsi, edastab Bookstr.

Gareth Roberts on kirjutanud telesarjast kuus osa, kuid rohkem on ta panustanud «Doctor Who» raamatute ning Doctor Who ajakirja koomiksite autorina.

Robertsile tehti ettepanek kirjutada lugu peagi ilmuvasse antoloogiasse. Valminud lugu lekkis internetti. Roberts väidab, et teatud fännid ässitasid teisi tema vastu, mistõttu ähvardasid teised autorid lepingust loobuda, kui Robertsi lugu trükki läheb.

Teiste autorite meelepaha ei ole ka imekspandav, sest Gareth Roberts on Twitteris juba aastaid väljendanud väga suurt vastumeelsust LGBT-kogukonna ja eriti transseksuaalsete inimeste vastu. Tema Twitteri säutsud pilkavad ja naeruvääristavad inimesi, kes on sugu vahetanud.

Foto: Ekraanitõmmis

BBC Books, kuhu alla kuulub ka Ebury Publishing, ei soovi ettevõtet selliste solvangutega seostada. Kirjastus andis pressiteate vahendusel teada, et Robertsi sõnakasutus on on solvanud «Doctor Who» fänne ning ei ole kooskõlas kirjastuse väärtustega.

Gareth Roberts on küll kõige sõnakamad säutsud ära kustutanud, kuid peale raamatust välja jätmist avaldas ta blogipostituse, milles selgitab, et tema vaated ei ole ekstreemsed ega ebatavalised. Ühtlasi andis ta teada, ei tagasta talle jutu eest tasutud raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles