Galerii: EV100 raamatusarjas esitleti Anu Ojavee ja Piret Pupparti teost «Eesti moe 100 aastat»

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy

31. mail esitleti Tallinn Design House'is «Eesti moe 100 aastat». Rikkaliku pildimaterjaliga raamat annab põneva ülevaate Eesti riietuskultuurist- ja tavadest, alustades omariikluse algusaastatega ning lõpetades pilguheiduga taasiseseisvunud Eesti moemaastikule.

Teose autorite Anu Ojavee ja Piret Pupparti sõnul on moeraamatu koostamine olnud nende mõlema jaoks silmaringi avardav kogemus. «Eesti moest on seni avaldatud infot lünklikult ja seega polnud võimalik ühelegi varasemale terviktekstile toetuda,» sõnas Anu Ojavee. «Samuti ei olnud nõukogude ajal kombeks rõivaid arhiveerida ega analüüsida, seega olid uurimisvõimalused selle perioodi osas mõnevõrra piiratud,» lisas Piret Puppart. Autorid loodavad, et kolme eriilmelise ajalooperioodi moevaldkondade käsitlus läbi sajandi tekitab lugejas hulgaliselt küsimusi ning ärgitab uusi põlvkondi seni katmata valgeid laike põhjalikumalt edasi uurima.

Eesti Vabariik 100. korraldustoimkonna juhi Jaanus Rohumaa sõnul on rõivastus olnud meie kultuuriruumis oluline aegade algusest peale ja eestlased on selles hoidnud head tasakaalu pärimuse ning uudsuse vahel. «Meie moedisain on tekkinud tugeva käsitööoskuse taustal, kuna Eesti geograafiline ja ka majanduslik asukoht ei ole meile võimaldanud rikkusi,» jätkas ta. «Samas oleme pidanud põhjamaises kliimas vastu pidama. Ja oleme sellega kaunilt hakkama saanud,» ütles Rohumaa.

Teos «Eesti moe 100 aastat» on esimene Eesti moeajalugu käsitlev emakeelne väljaanne, mis annab läbilõike Eesti riietuskultuurist ja selle arenguteedest läbi sajandi.

Juubeliperioodil ilmub EV100 raamatusarjas üle 40 teose, mis jutustavad Eesti arengulugu läbi eri valdkondade. Raamatusarja teemad on valinud Riigikantselei EV100 juhtrühm ja raamatusarja kolleegium koosseisus Mart Orav, Aleksei Lotman ja Peeter Saari. 

Ülevaatesarja annab aastail 2018-2019 välja kirjastus Post Factum koostöös Riigikantselei EV100 korraldustoimkonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles