Lugemik paneb oma trükised näitusele

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Marge Monko raamat "I Don´t Eat Flowers" kirjastuselt Lugemik.
Marge Monko raamat "I Don´t Eat Flowers" kirjastuselt Lugemik. Foto: Raamat

Näitusel «Väljaandja Lugemik. Trükised aastatest 2010–2019» saab esmakordselt näha kõiki Lugemiku viimase kümnendi jooksul kirjastatud trükiseid. Eksponeeritud 81 trükise hulgas on kunstnikuraamatud, monograafiad, näitusekataloogid, teatritekstid, tekstikogumikud, aga ka muud trükitud materjalid, nagu plakatid, postkaardid, zine’id, jms. Näituse avamine on reedel, 17. mail kell 17 Eesti tarbekunsti ja disaini muuseumis.

Iseseisva kunstikirjastusena on Lugemik läbi arvukate koostööprojektide kunstnike, disainerite, teoreetikute ning mitme kultuuriinstitutsiooniga kaardistanud suure osa Eesti kaasaegse kunsti- ja disainimaastikust. Näitus keskendub kunstiteose tiražeeritavaks objektiks tõlkimisele kui raamatu tegemise meetodile ning puudutab sealjuures erinevaid raamatu produktsiooniga seotud teemasid, alustades graafilisest disainist ja kunstiteose reprodutseerimisest ning lõpetades erinevate koostöövormidega. 

Näituse keskmes on valik kunstiteoseid Lugemiku kirjastatud raamatutest, mis koos trükistega annavad ülevaate erinevate kahe- ja kolmemõõtmeliste teoste, tekstipõhiste tööde ning performance’ite tõlkimisest raamatu formaati. Eksponeeritud on järgmiste kunstnike ja disainerite tööd: Merike Estna, Dénes Farkas, Flo Kasearu, Knock! Knock! Books, Paul Kuimet, Marge Monko, Kadri Noormets & Asia Baś, Tõnis Saadoja, Jaanus Samma,Anna-Stina Treumund, Anu Vahtra, Ranno Ait, Jaan Evart, Mikk Heinsoo, Ott Kagovere, Tuomas Kortteinen, Else Lagerspetz & Loore Sundja, Ott Metusala, Ronald Pihlapson, Indrek Sirkel, Jan Tomson.

Koos näitusega ilmub ka mahukas kataloog, kuhu on kaastööd teinud disainikriitik ja kuraator Kristina Ketola Bore (NO), teoreetik ja Yale’i ülikooli kunstiteaduse doktorant, Mia Kang(US), kunstnik, raamatukoguhoidja ja kirjastaja Lieven Lahaye(BE), kirjastuse Knock! Knock! Books eestvedajad Else Lagerspetz & Loore Sundja (EE). Lisaks on väljaandes uuesti trükitud valik Lugemiku trükistes varasemalt ilmunud tekste. Kataloogi esitlus toimub 7. juunil.

7.–8. juunil toimub näitusel rahvusvaheline kunstikirjastamise sümpoosion ja raamatumess, kus osaleb üle 20 kultuuri- ja kunstikirjastuse kogu maailmast. Lisaks toimuvad näituse raames mitmed lastele ja nooretele mõeldud töötoad ning avalikud giidituurid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles