Vestlusõhtul arutatakse, kas kannatusest sünnib tõeline kunst

Copy
Foto: Ruben Pinto Caseiro / PantherMedia / Scanpix

Kirjandusfestival Prima Vista raames toimub Tartu Kaubamaja Apollos 6. mail kell 18 vestlusõhtu, mis avab näituse «Kannatusest kasvab kunst?».

Kahe noore kunstniku – Nõo Reaalgümnaasiumi abituriendi Suvi-Mari Partsi ja Karlova Kooli 7. klassi õpilase Mia Luhamägi – näitus võtab vaatluse alla noorte vaimse tervise probleemid ning näitlikustab läbi valu ja ilu vaimse tervise ja kunsti suhet.

Loomingulised inimesed, olgu nendeks kunstnikud, kirjanikud, muusikud, näitlejad, on ümbritseva maailma suhtes tundlikumad, mis on üheaegselt nii hea kui ka halb: loomeprotsessile mõjub see ergutavalt, kuid emotsioonidele rusuvalt. Nii sünnivad meistriteosed, kuid autorid ise kannatavad. Öeldakse, et kannatustest sünnib tõeline kunst, ent kas see vastab tõele?

Selle ja paljude teiste küsimuste üle arutlevad vestlusõhtul Suvi-Mari Parts, Loore Martma, Tõnis Vilu ja Merle Purre.

Loore Martma on näitleja ja tervisekäitumise uurija, ta kaitses 2016. aastal magistritööd läbipõlemiskunstist ning kirjutab praegu doktoritööd teadvelolekupraktikatest näitleja heaolule.

Tõnis Vilu on luuletaja ja kirjandusajakirja Värske Rõhk toimetaja, kelle raamat «Kink psühholoogile» (2016), mis pälvis Gustav Suitsu luulepreemia, räägib avameelselt bipolaarsest häirest.

Vestlusõhtu moderaatoriks on Merle Purre, kes on Eesti Noorte Vaimse Tervise Liikumise eestvedaja ja Peaasi.ee koolitaja. Ta uurib Tartu Ülikooli doktorantuuris, kuidas vähendada psüühikahäirete stigmat, ning töötab igapäevaselt eesti noorte vaimse tervise parendamise nimel.

Näitus Tartu Kaubamaja aatriumis on külastajatele avatud maikuu lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles