Hollandis on raamatunädalal tasuta ühistransport neile, kes raamatut loevad

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Hollandlastele meeldib lugeda ja see on ka ühiskondlikult hästi soositud. Mis ei oleks mõnusam, kui ühistranspordiga liigeldes raamatut lugeda? Raamatunädala ajal on Hollandis ka rongisõit tasuta, selleks tuleb aga kindlasti sõidu ajal lugeda.

Möödunud nädalal oli Hollandis rahvusvahelise raamatunädala (Boekenweeki) ajal ühistransport tasuta kõigile, kes sõidu ajal midagi lugesid, edastab Reading Addicts. Alates 1932. aastast on Hollandis tähistatud Boekenweeki, mille ajal toimuvad kirjandusfestivalid, raamatuesitlused ja mitmesugused kirjandussündmused.

Traditsiooniliselt antakse igal aastal ühele tuntud Hollandi kirjanikule võimalus kirjutada eriromaan Boekenweekgeschenk ehk raamatunädala kingitus, mida jagatakse tasuta kõigile, kes ostavad festivali ajal raamatuid või astuvad raamatukogude liikmeks. Tänavu sai selle au omale Jan Siebelink, kes avaldas romaani «Jas Van Belofte».

Raamatunädala suursponsor on Hollandi raudtee-ettevõte Nederlandse Spoorwegen, mis on oma rongides juba aastaid korraldanud lugejatele kohtumisi autoritega ja raamatuesitlusi. Juba 18 aastat on inimesed raamatunädalal saanud tasuta rongiga sõita, sest NS peab lugemise soosimist südamelähedaseks teemaks. On ju lugemine üks kõige mõnusamaid meelelahutusi, mille abil sõit mööda saata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles