Stalini loodud salajane üksus ei olnud selline nagu filmides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
25.11.1936. J. Stalin.
25.11.1936. J. Stalin. Foto: RIA Novosti / Sputnik / Scanpix

Kirjastus Tänapäev on välja andnud Vadim J. Birsteini uue põneva raamatu «Smerš: Stalini salarelv». Mahuka raamatu tõlkis Ivar-Anton Karros, toimetas Hele Pärn ja kujundas Virge Ilves.

Foto: Raamat

Kui Ian Flemingi James Bondi-lugudes tuleb tihti ette agent 007 ja SMERŠi operatiivtöötajate suurejoonelisi võitlusi, siis tegelikkus erines sellest märkimisväärselt.

Stalini loodud salajane üksus loodi Teise maailmasõja ajal selleks, et hävitada vaenlase spioone, ent muutus peagi diktaatori salarelvaks, mida kasutati ühtviisi julmalt nii kodumaal kui ka välisriikides.

SMERŠi tegevust katab saladuseloor suurel määral tänaseni, kuid teada on, et selle käsi on mängus paljude tolleaegsete poliitiliste protsesside mõjutamise juures.

Vadim Birstein kergitab seda saladuseloori ning toob päevavalgele palju seni teadmata fakte SMERŠi mõjuvõimu ja tegevuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles