Eesti raamatukogud said juurde rahatarkuse raamatuid

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Joe Giddens / PA Wire/PA Images/Scanpix

Rahandusministeerium ja Finantsinspektsioon jagasid koos autoritega raamatukogudele rahatarkuse raamatuid, mille eesmärk on anda nii suurtele kui väikestele praktilist nõu raha teenimise ja sellega ümberkäimise kohta. Kokku said 102 raamatukogu 470 rahatarkuse raamatut.

Rahandusministeeriumi kantsleri Veiko Tali sõnul on märts rahatarkuse kuu ja see on hea põhjus värskendada oma teadmisi ning omandada uut tarkust rahaga seonduva kohta. «Rahatarkus on üks tarkus, mis on tänapäeva läbipõimunud ja muutuvas maailmas vältimatult vajalik, et oma eluga hästi hakkama saada. Raamatud on mõeldud väga erineva tasemega huvilistele alates noorematest taskuraha kogujatest ja lõpetades väga teadlike investeerimishuvilistega,» ütles Tali.

Raamatuid jagati raamatukogudesse üle Eesti ning sellega alustati juba aasta alguses. Raamatukogude varud täienesid nelja erineva rahatarkuse raamatuga. Kõige väiksematele on mõeldud Eesti esimene laste rahatarkuse raamat «Tom õpib rahamängu». Autor Riin Tuttelbergi kirjutatud raamat on lõbus lugemine 4-9 aastatele lastele oma esimese taskurahaga toimetamiseks. Seda raamatut soovitame lugeda ka koos vanemaga, mis omakorda annab hea võimaluse kodus rahaga seotud teemade aruteluks.

Suurtematele lastele, 10-15 aastastele on põnev lugemine Mihkel Trumani ja Jaak Roosaare «Kuidas saada rahatargaks», kus neli peategelast soovivad suvel teenida ise oma raha. Raamat räägib, kuidas nad säästavad ja peavad selle juures eelarvet ning, mis on vajalikud sammud, et raha koguda suuremate unistuste täitmiseks.

Lisaks said raamatukogud juurde Jaak Roosaare raamatut «Rikkaks saamise õpik», mis selgitab lihtsalt, kuidas jõuda oma esimese investeeringuni ehk alustada passiivse raha teenimisega. Jaagu raamatule on raamatukogudes järjekorrad ja see näitab huvi teema vastu. Investeerimise põhitõdesid tuleb tunda, et investeerimise maastikul saaks teha teadlikke ja läbimõeldud otsuseid, lisaks vähendab see omakorda petuskeemides osalemist.

Samuti on raamatukogudes nüüd rohkem Finantsinspektsiooni ja Nasdaq Tallinna börsi koostöös välja antud rahaasjade korraldamise käsiraamatut «Finantsaabits, mille veebiversiooni on võimalik laadida alla ka minuraha.ee kodulehelt.

Rahandusministeerium tegeleb rahatarkuse edendamisega «Eesti elanike finantskirjaoskuse programm 2013-2020» raames koos era- ja avaliku sektori partneritega. Rahatarkuse edendamise fookus on koolidel, et rahatarkuse õpetamine oleks koolisüsteemi igapäevane osa. Rahatarkuse teemad on jõudnud 1.-12. klassi õppeprogrammidesse, õpetajatele korraldatakse rahatarkuse koolitusi ning ette valmistamisel on uute materjalide jagamine nii õpilastele kui ka õpetajatele. Igal aastal toimuvad nii rahatarkuse kuu raames kui kooliaasta jooksul ka külalistunnid õpilastele.

«Tänan kõiki partnereid nii avalikust kui erasektorist, kes on andnud suure panuse rahatarkuse edendamisse. Loodan, et tulemuslik koostöö jätkub ka edaspidi,» lisas kantsler Tali.

Programmi partnerid avalikust sektorist on Haridus- ja teadusministeerium, Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, Sotsiaalministeerium, Tarbekaitseamet, Finantsinspektsioon, Eesti Pank ja Tartu Ülikool. Erasektori esindajad on Eesti Pangaliit, Nasdaq Tallinna Börs, Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Selts, Eesti Koostöökogu, Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoda ning Eesti Kindlustusseltside Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles