10 kuulsat raamatut, mis inimestel kõige suurema tõenäosusega pooleli jäävad

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksjonimaja Christie's töötaja hoiab käes Stephen Hawkingi raamatut.
Oksjonimaja Christie's töötaja hoiab käes Stephen Hawkingi raamatut. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / Scanpix

Mõned raamatud võivad küll müügilettidelt kiiresti kaduda ja meedias palju kõmu tekitada, aga see ei tähenda tingimata, et need oleksid kõige loetavamad.

Ilmselt jääb igavesti saladuseks, kui palju on täpselt neid raamatuid, mis suure huviga kokku ostetakse, kuid mis jäävadki lõpuni lugemata. Mõningaid järeldusi saab aga teha küll. Nimelt arendas Wisconsini matemaatikaprofessor Jordan Ellenberg välja teooria Hawkingi indeks, milles ta kasutas ära e-raamatute lugemiseks loodud tark- ja riistvara platvormide andmeid, et välja selgitada, millised raamatud jäävad kõige sagedamini lõpuni lugemata.

The Telegraph koostas Hawkingi indeksi põhjal edetabeli kümnest väga kuulsast raamatust, mis käivad ühel või teisel põhjusel lugejale sageli üle jõu. Küllap need on väärt raamatud, mida riiulis hoida!

Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto: Andrew Kelly / Reuters/ Scanpix

1. «Hard Choices»/«Rasked valikud» Hillary Clinton

Kuigi see oli New York Timesi bestsellerite tabeli tipus, jõudsid Hawkingi indeksi põhjal raamatu lõpuni kõigest 1,9 protsenti lugejatest. Hillary Clinton pajatab oma memuaarides «Rasked valikud» 2009.-2013. aastatel kestnud ametiajast Ameerika Ühendriikide riigisekretärina.

Thomas Piketty.
Thomas Piketty. Foto: Maja Eriksson / DN / TT / Scanpix

2. «Capital»/«Kapital» Thomas Piketty

Prantsuse majandusteadlane Thomas Piketty lahkab oma teoses «Kapital» 18. sajandi vara ja sissetulekute ebavõrdust 18. sajandi Euroopas ja USAs. Kuigi see jõudis New York Timesi kõvakaaneliste aimeraamatute müügitabeli tippu, loevad Hawkingi indeksi põhjal raamatu lõpuni vaid 2,4 protsenti lugejatest.

3. «Infinite Jest», David Foster Wallace

«Infinite Jest» on David Foster Wallace’i tuntuim teos, mille ajakiri Time märkis 2005. aastal üheks sajast parimast inglisekeelsest romaanist, mis alates 1923. aastast on kirjutatud. Paraku loevad selle lõpuni vaid 6,4 protsenti lugejatest.

Stephen Hawking.
Stephen Hawking. Foto: David Parry / PA Wire/Press Association Images/ Scanpix

4. «A Brief History of Time»/«Aja lühilugu», Stephen Hawking

Kuulus Briti füüsik Stephen Hawking avaldas oma suurteose esmakordselt 1988. aastal. 20 aastaga on müüdud sellest rohkem kui kümme miljonit koopiat, kuid vaid 6,6 protsenti lugejatest on selle täiesti lõpuni lugenud.

Daniel Kahneman.
Daniel Kahneman. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

5. «Thinking, Fast and Slow»/ «Kiire ja aeglane mõtlemine», Daniel Kahneman

2011. aastal avaldas Iisraelis sündinud Ameerika Ühendriikide psühholoog Daniel Kahneman raamatu «Kiire ja aeglane mõtlemine», mis sai New York Timesi bestselleriks ning mille eest ta sai Rahvuslike akadeemiate teaduskommunikatsiooni auhinna. Tema akadeemiliste uurimuste kokkuvõtte loeb lõpuni 6,8 protsenti lugejatest.

Sheryl Sandberg.
Sheryl Sandberg. Foto: Shizuo Kambayashi / AP/ Scanpix

6. «Lean In», Sheryl Sandberg

Facebooki ärijuht Sheryl Sandberg avaldas 2013. aastal raamatu naisjuhtidele. Hawkingi indeksi järgi loevad selle lõpuni ainult 12,3 protsenti lugejatest.

Michael Lewis.
Michael Lewis. Foto: Shutterstock

7. «Flash Boys», Michael Lewis

Ameerika kirjanik Michael Lewis analüüsib raamatus «Flash Boys» välkkauplemise tõusu USA aktsiaturul. Selle lugemisega peavad lõpuni vastu 21,7 protsenti lugejaist.

E. L. James.
E. L. James. Foto: Neil Hall / Reuters

8. «Fifty Shades of Grey»/«Viiskümmend halli varjundit», E. L. James

E. L. James kirjutas väga menuka erootilise romaani «Viiskümmend halli varjundit», mis kirjeldab tudengi Anastasia Steele’i ja ärimehe Christian Grey väga vürtsikaid seksiseiklusi. Ometi ei jõua 25,9 protsenti lugejatest triloogia lõpuni.

Francis Scott Fitzgerald.
Francis Scott Fitzgerald. Foto: akg-images / Scanpix

9. «The Great Gatsby»/«Suur Gatsby», F. Scott Fitzgerald

Ameerika kirjandusklassika hulka kuuluv suurteos värvib erksa pildi 1920ndate dekadentsist ja liialdustest. Kuigi tegu ei ole väga pika teosega, jõuab ainult 28,3 protsenti lugejatest selle läbi lugeda.

Suzanne Collins.
Suzanne Collins. Foto: Mario Anzuoni / Reuters

10. «Catching Fire»/«Lahvatab leek», Suzanne Collins

2009. aastal välja antud ulmeromaan «Lahvatab leek» on «Näljamängude» triloogia teine osa. Selle bestselleri on Hawkingi indeksi põhjal lõpuni lugenud 43,4 protsenti lugejatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles