Luule Epner esitleb monograafiat «Mängitud maailmad»

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luule Epner.
Luule Epner. Foto: Ove Maidla / Postimees

12. märtsil kell 15 esitleb TLÜ humanitaarteaduste instituudi eesti kirjanduse dotsent Luule Epner oma Eesti Kultuurkapitali esseistika aastapreemiale nomineeritud monograafiat «Mängitud maailmad». Üritus leiab aset Tallinna Ülikooli ruumis M-648 (Uus-Sadama 5, VI korrus).

Kirjandus- ja teatriuurija, TÜHI eesti kirjanduse dotsendi Luule Epneri monograafia «Mängitud maailmad» (2018) vaatleb eeskätt kahe eesti kultuuri suurkuju loomingut: Madis Kõivu filosoofilisi, teatritõrksa poeetikaga näidendeid ning Mati Undi mängulisi teatrilavastusi.

Raamat sisaldab ka peatükke Nikolai Baturini draamaloomingust ning Tiit Ojasoo esimestest lavastustest, sh teatri NO99 esimese hooaja töödest. Liigutakse teatri ja (draama)kirjanduse vahel, püüdes välja valgustada nende omavahelisi seoseid ja suhteid.

Monograafia keskseteks mõisteteks on fiktsionaalne maailm ja mäng. Neile on pühendatud raamatu esimene peatükk, kus on muu hulgas arutluse all küsimus, kuidas kujutluslikke maailmu teatrilaval mängu kaudu ehitatakse ja kuidas vaataja neid tajub. Madis Kõivu ja Nikolai Baturini näidendite eritluses on fookuses nende maailmalikkus, kuna Mati Undi ja Tiit Ojasoo režii juures nihkub rõhk rohkem mängulistele lavastamisstrateegiatele.

Monograafia ilmus asutustevahelises humanitaarteaduslike monograafiate sarjas «Heuremata» ja on 2018. aasta Eesti Kultuurkapitali esseistika aastapreemia nominent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles