Eia Uus meenutab: koperdasin Pariisi raamatupoes Lagerfeldile peaaegu otsa

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moelooja Karl Lagerfeld oma raamaturiiuli taustal.
Moelooja Karl Lagerfeld oma raamaturiiuli taustal. Foto: Martin Meissner / AP

19. veebruaril lahkus meie seast Chaneli moelooja Karl Lagerfeld, kes teadupoolest oli väga kirglik raamatukoguja. Seda meenutas täna ka kirjanik Eia Uus, kes kord Pariisis moeloojat raamatupoes kohtas.

«Minu Prantsusmaa» ja «Aasta Pariisis» autor Eia Uus kirjutas oma Facebooki seinal, et kord, kui Pariisis õhtul raamatupoodi sulgema hakati, peitis ta end viimaste hetkedeni riiulite vahel ja luges, valis. «Kui poe sulgemisest juba aega möödas oli, märkasin, et peale minu on poes veel üks raamatufanaatik. Head teed, härra Karl, järelelus olla hea raamatukogu!» jättis kirjanik moeikooniga hüvasti.

Ootamatu kohtumine tuntud moeloojaga jäi Eia Uuele eredalt meelde. «Mina koperdasin talle peaaegu otsa ja ta oli pisike, ent suurem kui elu: päikeseprillid hämaras ruumis, kindad, karusnahk, kõrge vanaaegse kaelusega valge pluus, kurgu all slehv ning ehted,» meenutab ta. «Lahkus alati poest suurte kottidega, rääkis vaikse häälega ja oli armas.»

Lithub kirjutab, kuidas 2015. aastal tunnistas Karl Lagerfeld rahvusvahelisel moe- ja fotofestival oma loengus üles, et tal on väga palju raamatuid. «Täna ma kogun vaid raamatuid, millegi muu jaoks enam ruumi ei ole. Kui te tulete minu juurde, siis käite raamatute vahel,» rääkis ta. «Minu raamatukogus on üle 300 000 raamatu. Seda on ühe inimese kohta väga palju.»

Lagerfeld kogus nii inglise-, prantsuse-, kui saksakeelseid raamatuid. Selleks, et raamatud paremini ära mahuks, ladus ta neid horisontaalselt üksteise peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles